fbpx Искрата на мъника | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Искрата на мъника

Искрата на мъника

След успеха на един от най-популярните мъници и у нас - Daewoo Matiz, на софийския салон бе представен неговият наследник Chevrolet Spark. За уточнение, корейският производител премина под шапката на GM и неговите продукти вече се предлагат в цяла Европа под марката Chevrolet. Всъщност Spark е първият изцяло нов модел на марката.
За да изпитаме качествата на мъника, с колеги имаме покана от GM за тридневен тест в черноморския курорт Мамая, Румъния, в непосредствена близост до Констанца. Изборът не е случаен - в северната ни съседка все още заводът на Daewoo продължава да произвежда именно Matiz. Още с преминаването на границата забелязваме, че всяка втора кола е Dacia, а всяка трета - Matiz.
На паркинга на хотела са строени 12 разноцветни Spark. Ярките цветове изключително им отиват. Дизайнът е много приятен и тази кола ти става симпатична на "първо четене", още повече, че аз я приемам и като удобна дамска кола. В този случай малкият размер наистина има значение.


Малкият Chevrolet e дълъг само 3,5 м. Силуетът обаче излъчва динамика. Той се допълва от V-образно събиращи се декоративни ръбове в предния капак, продължени и в предните прозорци. Физиономията обаче е "усмихната", благодарение на кръглите предни светлини. Предната броня е масивна с големи отвори за въз-дух, като цялата предница отговаря на изискванията за защита на пешеходците.
На другата сутрин си избирам един оранжев Spark, който е с еднолитров бензинов двигател, 66 к.с. (другата версия е 0,8 л/ 52 к.с.) В момента, в който сядам зад волана виждам съществена промяна. Контролните прибори са разделени на две части. Първата е точно пред зрителното поле, където е блокът с контролни и предупредителни индикатори. Другата част се намира в централната част на арматурното табло и там са позиционирани аналогови и цифрови контролни уреди. Тапицерията на автомобила е с оранжеви десени и затова и циферблатите са оранжеви, което доставя допълнителна емоция.


Заедно с един колега решаваме да тръгнем към сърцето на Констанца. Градът се намира точно до курортния комплекс. Пътуваме бавно по централното шосе на Мамая покрай хотелите. Веднага оставаме впечатлени от устройството на движението. Доста по-спокойно е. Навсякъде има светофари, с отброяващи секунди на червена или зелена светлина. Това спестява много излишни нерви и дава възможност за изнасяне на голяма колона автомобили. Освен това завоят надясно е разрешен със специален знак "внимание". Малката количка е много пъргава. На няколко пъти ми се налага да правя маневри и престроявания в последните секунди, защото не познавам града, но колата ми дава увереност, че мога да си ги позволя. Освен това, как пък никой не ми свири гневно с клаксон?


Колата е оборудвана с климатик (който е опция) и разбира се съм го включила, защото денят е истински горещ. Въпреки че, няколко пъти го изключвам и включвам, трудно ми е да преценя дали климатикът "дърпа назад" колата. Все пак не ми прави впечатление за рязка промяна в енергията, каквато бях усетила в стария Мatiz.
Чувствам се добре на пътя, защото седалката дава възможност за корекция и на височина. Има и пространство в купето. Четирима пътници биха се събрали съвсем добре, без да си отнемат един от друг кислорода и колената няма да са между ушите им. Ако се наложи, седалките могат да се сгъват и така се отваря още повече място, което максимум може да достигне до 845 литра. Виждам, че има различни ниши, поставки за чаши, очила. Вярно, че всичко е пластмаса (която не дрънчи), но и няма смисъл от интеграция на по-сериозни материали в подобен вид автомобил.
Докато пътуваме по улиците забелязваме, че румънците с нескрито любопитство наблюдават колата. А щом спрем някъде, веднага предизвикваме интерес. Явно е, че този автомобил ще намери веднага пазар в съседката ни. Тук трябва да вмъкна, че паркирането е много лесно и наистина е достатъчно минимално пространство, за да спреш.
Едно от сериозните предимства на автомобила е намаленият разход на гориво с 0,9 - 0,8 л на 100 км. Двигателите са претърпели сериозна модернизация, подобрени са множество детайли, намалени са загубите от триене между елементите на газоразпределителния механизъм. Подобрен е и коефицентът на въздушно съпротивление.
Всички версии на Spark се предлагат и с много допълнително оборудване, включващо ABS, сервоуправление, средства за пасивна и активна безопасност, електрически предни прозорци, централно заключване. В зависимост от нивото на изпълнение може да бъде включена и аудиосистема със CD и MP3-плейър. Всъщност "моят" автомобил имаше всичко по-горе изброено. Градският мъник защити честта си. За съжаление не можахме да го тестваме на извънградски път, но със сигурност ще може да се придвижи без проблем на не много дълги разстояния.


Facebook коментари