fbpx Малкият SUV Skoda KAMIQ – като втора кожа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Малкият SUV Skoda KAMIQ – като втора кожа

От мястото: Дизайнерско студио на Skoda, Млада Болеслав, Чехия

Малкият SUV Skoda KAMIQ – като втора кожа

етикети

 

Още преди да влезем в залата, на входа на Дизайнерското студио на Skoda, любезно събрат всички смартфони. Чувствам се някак странно „оголена”, защото лично няма да мога да заснема и „постна” нищо веднага. В същото време осъзнавам, че имам изключителна привилегия да съм една от само 50-те журналисти от Европа, на които предпремиерно, на ексклузивен уъркшоп ще покажат последното творение от Млада Болеслав – най-малкият SUV на Skoda, носещ отново звучно име – KAMIQ (Камик, с ударение на „и”). Иначе световната премиера на автомобила ще бъде на 5 март по време на световния Автосалон в Женева, а ембаргото за показване на модела пада на 26.02.2019 г.

 

Не всеки ден се случва да съм в компанията на колеги от водещите западно европейски държави с големи автомобилни пазари (без нито една държава от източна Европа, освен България!). И когато покрай нас минава изпълнителният директор на Skoda Бернхард Майер, който се спира и сърдечно се ръкува с нас: „Как сте дами?”, а до него са техническият директор и главният дизайнер на чешкия производител Оливър Стефани, съвсем се убеждавам, че атаката, която готвят от Млада Болеслав, е сериозна.

 

От „К” до „Q” – като втора кожа

Чехите изваждат нова дума от езика на ескимоския етнос инуити, обитаващи северна Канада и Гренландия, която започва с К и завършва на Q. KAMIQ те използват за нещо, което ти е по мярка във всеки един смисъл или казано иначе - като втора кожа. Това е третият чешки SUV за европейския пазар след Kodiaq и Karoq и е сериозна стъпка в SUV офанзивата на бранда. Името е заимствано от това на вече утвърдения SUV модел на китайския пазар.

KAMIQ определено здраво ще размести изключително конкурентния и модерен сегмент на малките, т.нар. градски SUV автомобили. В подкрепа на това говори и статистиката: през 2018 г. ръстът им в Европа е с впечатляващите 29% или 2 млн. продадени броя и както Бернхард Майер каза: „Те говорят на езика на иновативните хора”. KAMIQ е напълно нов автомобил. Той застава в пряка конкуренция с братовчедите от групата SEAT Arona и Volkswagen T-Cross, а също и с NISSAN Juke, Renault Capture, Hyundai Kona.

Нови светлини за първи път

 

„Искахме да създадем автомобил, който категорично да е видно, че е част от семейството на Skoda и в същото време веднага да бъде разпознат кой модел е”, сподели Оливър Стефани. „В нашия нов градски кросоувър имплементирахме напълно нова конфигурация на предните светлини, които разделихме на две части, като за първи път при Skoda дневните са над основните. Така Kamiq става разпознаваем и в същото време представлява нова интерпретация на успешния дизайнерски език при SUV автомобилите ни”, довърши той. Четирите квадрата на дневните LED светлини със сигурност на пътя ще блестят ярко и ще бъдат видни отдалече.

 

Освен това, KAMIQ е първият ŠKODA автомобил с динамични завиващи или „бягащи” предни и задни светлини, които му придават по премиум вид. Подобна концепция познаваме от Audi.
Кросоувър характерът се подчертава от широката радиаторна решетка с двойни ребра и чупка в средата, която е типична за дизайна на SUV моделите при ŠKODA, както и от отличителните линии върху предния капак, който дава усещане за мощ. Сребристите предни спойлери подчертават офроуд дизайна.

 

Профилът също говори за сила – високо позиционираното купе с отлична линия на покрива, който в най-високото ниво е панорамен, дава представа, че това е автомобил от SUV отбора. Допълнителният просвет, широките колелета, красивите джанти и дифузьор подчертават силния характер.
Задната част на автомобила предлага нов и много модерен прочит на класическата за марката С-форма на задните светлини, като включва кристални форми и елементи. Това е първият ŠKODA SUV за европейския пазар, на който логото е изписано с големи букви на цялата задната врата, а името отстрани вляво. Така ще бъдат индикирани и всички бъдещи модели. Подобно изписване бе показано и на напълно новият модел Scala, който също предстои да видим на Женева, след премиерата му през декември в Израел.

По интересен начин е съчетан динамичен и спортен дух с класическите линии, присъщи на автомобилите на Skoda. KAMIQ е автомобил, който еднакво добре ще се хареса и на мъжете, и на жените.

Българската следа

 

Сърцето ми трепва с известна гордост, когато пред нас застава българинът Емил Николов, който от 1998 г. работи в компанията и сега е ръководител на продуктовата линия на KAMIQ, за да представи техническите данни на автомобила и с който, по-късно си говорим за Skoda и автомобилния пазар.

Интериор

 

Моделът съчетава функционалността на компактните автомобили с традиционните предимства на SUV моделите - по-висока позиция на седене, по-добра видимост и по-голям просвет. Обширното вътрешно пространство позволява да се съберат спокойно четирима високи хора с дълги крака. Виждам с очите си, как един колега, който е около 1,85 м седи на втория ред и споделя, че се чувства отлично. Показаният автомобил е в спортната най-високо версия и седалките са по-твърди, със здрави странични подпори и чудесна Алкантара. В „градската” версия те са по-широки и по-омекотени. Багажното пространство предлага 400 л, като може да се раздели на две нива, чрез твърда кора. Наличен е и автоматичен теглич, който се отваря изключително лесно чрез бутон в багажника, лично го изпробвах, така че дори и най-дългият маникюр няма опасност да бъде жертван.

Очите ми попадат в купето на огромния тъч екран на мултимедията – цели 9,2 инча, който се предлага в най-високото ниво. Средният е 8-инчов, а базовия 6,5 инча. Изцяло нова е и линията на централния панел, за да може много елегантно да се впише този екран. Виртуалният кокпит пред шофьора също огромен – 10.25 инча. Прави ми впечатление, че виждам прекрасно информацията и без очилата, което говори за отлична разделителна способност.

KAMIQ идва с цял набор от системи, които улесняват шофьора като асистент за следене на страничните линии, паркинг асистент, автоматични светлини, следене на мъртвата точка, адаптивен круиз контрол, който следи предния автомобил и функционира до 210 км/ч. и др.

Двигатели

KAMIQ ще се предлага с пет двигатели – бензиновите трицилиндров 1,0 TSI/95 к.с. с 5-степенна ръчна скоростна кутия 1,0 TSI /115 к.с., 1,5 TSI/150 к.с., с 6-степенна ръчна или автоматична 7-степенна DSG скоростна кутия. За почитателите на дизела е наличен четирицилиндровия 1,6 л/115 к.с., като с него ще е налична от 6-степенната скоростна кутия и 7-степенната DSG. Фабрично моделът ще се предлага и на метан – 1,0/90 к.с. с 9 л бензинова резерва.
За тези, които търсят повече адреналин в шофирането е специалното спортно шаси, по-ниско с 10 мм от стандартното, като с него вървят и четири режима на задвижване - Normal, Sport, Eco and Individual.

 

Simply Clever

Естествено, както при всички останали модели и тук познатите умни решения ‘Simply Clever’ не липсват (като сгъваем чадър във вратата, напр.), но за тях ще разкажа, когато седна зад волана и потегля на път.

За момента все още няма никаква обявена цена на модела, но като се има предвид, че чешките автомобили винаги „стрелят” много точно в целта „цена-качество” и Kamiq няма да остане назад. Българската премиера на модела ще бъде по време на автомобилния салон в София от 11 до 20 октомври 2019.