fbpx Големият удар на малката Fabia | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Skoda Fabia III

Големият удар на малката Fabia

 
Едва появила се на родния пазар, малката Fabia завоюва голямата българска автомобилна награда – в биографията си включи престижната титла „Кола на годината 2015“, която българските журналисти и присъдиха в средата на декември. Петата генерация на модела и трето поколение на чешкият модел е събрало най-доброто от Skoda досега и предлага отлична комбинация между функционалност, технологична свързаност, модерно лице и конкурентна цена (първа генерация се появява през 1988 г. с модела Favorit, следва Felicia през 1994 г., 1999 г. - Fabia I, 2007 г. - Fabia II, 2014 г. - Fabia III). Skoda Fabia е вторият най-продаван модел след бестселъра на марката Oktavia (която в края на 2013 г. спечели също приза „Кола на годината 2014“). От 1999 г. до днес са продадени почти 3,5 милиона автомобила. 
 
Това, което неизменно прави впечатление в новите модели на Skoda е голямото пространство и в купето и в багажника. Новата Fabia не прави изключение - вътрешното пространство е малко по-дълго и широко спрямо предишния модел, като в същото време предоставя на шофьора и пътниците още по-голямо пространство за главата. Интересно е, че новият модел е с 8 мм по-къс, но дължината на интериора се е увеличена с около 8мм и вече е 1,674 мм. Пространството за краката е по-дълго с 21 мм отпред и с 2 мм по-дълго за пътниците на задните седалки. Всичко това дава усещане за простор и дори и отзад да се возите няма да изпитате клаустрофобично усещане. 
 
 
Багажното отделение определено държи приза за най-голямо в сегмента - с вместимост от 330 л (с 15 л повече от предшественика) е значително по-голямо спрямо конкурентните модели. При свалени задни седалки, товарният капацитет нараства до 1,150 л. Много удобно е конструиран достъпа до задната част на автомобила заради широко отварящата се задна врата и ниския праг на товарене, който улеснява пренасянето на обемен и тежък багаж. Сега товарният отсек е по-широк с 2 см. Като опция за багажното отделение се предлагат и две мрежи, с помощта, на които лесно ще подредите багажа си. Кората на багажното отделение лесно се модифицира, като може да служи като хоризонтален разделител или да бъде сгъната зад задните седалки.
 
 
Философският слоган на Skoda “Simply clever“, който може да се преведе „просто умен“ в пълна сила влиза във владение при новата Fabia. "Умните решения" при модела вече са 19, като някои се явяват за първи път. Дори първоначално да ти се струва незначително, но прорезите за стотинки и билети, както специална гумена „ложа“ за телефона решават много практично типичния, често срещан хаос на централната конзола. Клипс за талони за паркиране, разположен от страната на шофьора в ъгъла на предното стъкло е друга малка практичност. Наистина, когато за първи път влезете в автомобила оставате учудени колко много техники, функции, удобства, приспособления има в този малък автомобил, за който повечето клиенти си мислят, че е евтин автомобил без претенции. 
 
Новата Fabia има и много системи за безопасност: Driver Activity Assistant, която предупреждение за умора на водач, круиз контрол и ограничител на скоростта (Speedlimiter), асистент при потегляне от наклон (Hill Hold Control) и система за мониторинг на налягането на гумите.
 
 
Прави ми впечатление, че в последните презентации на автомобили, почти половината време се отделя за високите технологии интегрирани в тях. Вярна, че животът ни е станал почти немислим без смарт устройствата, Fabia почти се е превърнала в компютър, таблет и телефон в едно. Тя е първият модел на Skoda, в който се внедрява технологията MirrorLink™. Тя позволява визуализирането на смартфон приложения върху екрана на мултимедийната информационна система, като освен това довежда използването на софтуер за навигация или музикални файлове до ново равнище. Функция SmartGate позволява трансфера на актуални данни за автомобила, като например разход на гориво, средна скорост, изминато разстояние, към конкретни смартфон приложения за съхранение и мобилна употреба. Трансферът на данни е безжичен благодарение на WiFi технология. Работи с ОС Android и iOS. Навигацията Tom Tom е с отлично качество, като има и гласова навигация и динамичен контрол на пътната лента. От нея ще получите информация за трафика, за пътни камери, за евентуален инцидент на пътя. Всичко това се проектира на голям тъчскрийн дисплей 6,5 инча и разделителна способност 800x480.
 
 
Новата Fabia се предлага с четири бензинови и два дизелови мотора, които целенасочено са проектирани за намаляване на теглото на автомобила (до 980 кг най-ниско тегло), подобрена аеродинамика, понижен разход на гориво и CO2 емисии до 17%. Изключително интересен е еднолитровия бензинов мотор 75 к.с. (предлага се и 60 к.с.), който се представи отлично и на магистралата и поддържаше без проблем разрешената 140 км/ч. Той заменя настоящия 1.2-литров мотор. Гамата от дизелови мотори е представена от 1.4-литров TDI, който заменя настоящите 1.2 и 1.6 TDI. Агрегатът е наличен в три версии - 75, 90 или 105 к.с.
Най-екологичната и икономична Fabia ще се предлага от тази година в модификацията GreenLine с дизелов двигател 1.4 TDI, 75 к.с. и разход едва 3,1 л/100 км. 
Цената на новият модел започва от 18 740 лв. и достига до 34 390 лв в най-скъпата дизелова версия със 7-степенна DSG кутия. От м. февруари ще се предлагат и версии с фабрично N1, което позволява и ползването на данъчен кредит. От тогава ще се предлага и модификацията Fabia Combi.