fbpx Другото име на лукса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Другото име на лукса

Безспорно Lexus предизвиква респект като марка, която е далеч от масовото потребление. Луксозните големи седани и високопроходими машини винаги правят впечатление. Но винаги в развитието на една компания има повратна точка. В случая обаче не говорим за компромис, който марката е направила, създавайки бюджетна кола, а по-скоро за модел, който е запазил изцяло кредото на Lexus и в същото време дава на клиентите принадена стойност – компактност, екологичност, икономия, модерност, много по-достъпна цена. Създавайки CT 200h специално за Европа, марката търси да завладее нова, по-динамична и млада група клиенти, които държат да са в крак с времето. За моя радост и аз явно спадам към тази група, защото автомобилът много импонира на моето „аз”.


Едно от много сериозните достойнства на автомобила е пълният хибрид, задвижван от Lexus Hybrid Drive. Както е известно, Toyta е лидер в хибридната технология с 3 милиона продадени екземпляра с марката Toyota и Lexus от 1997 г. до днес. Това, което обещават японците е , че до 2 години всички модели на Lexus ще се предлагат в хибридна версия. Повече от 60% от продажбите на марката са именно хибриди, а в България над 90%.

 

Предстояха ми два усилени градски дни в кръстосване на цяла София. Великолепен тест за възможностите на хибрида. CT 200h е с 1,8 литров бензинов двигател с мощност 99 к.с., с въртящ момент 144 Нм и електромотор-генератор с мощност 82 к.с. и въртящ момент 207 Нм, захранван от хибридна батерия. Скоростната кутия е хибридна автоматична безстепенна.
Натискам старт бутона и единствено светлината на таблото ми индикира, че мотора „работи” – иначе е пълна тишина. Потеглям леко отново в пълна тишина. До 45 км/ч CT 200h се движи изцяло на батерия. Става ми забавно да наблюдавам на таблото визуализацията на захранването и на какъв режим се движа. Всъщност, при тази скорост мога да измина 3 километра изцяло на ток! До офисът ми са 1,5 км – Ура! Бих могла да ходя без пари на работа! Замислете се и вие, колко километра в града изминавате с по-ниска скорост от 45 км/ч? Предполагам че поне 60% от общия път...

Очаквам „тишина” и в реакциите на автомобила, но не – успявам да „изрежа” един колега без никакво замисляне от страна на мотора – той си знае какво да прави със своите общо 136 к.с. И понеже личният ми автомобил е с двойка дизелов мотор и имам добра представа как реагира, при лексуса имам същото усещане.
Хибридната батерия се зарежда от двигателя, докато чакам на светофарите например, или в задръстването и най-вече от кинетичната енергия, която регенеративната спирачна система улавя и съхранява всеки път когато автомобилът се движи по инерция, намалява или спира.
Производителят казва, че разходът на гориво от едва 3,8 л/100км. Аз не се справих най-добре с това упражнение, но все пак достигнах – 4,7 л/100. Като се замисля, не знам с какво друго возило ще имам подобен резултат, а това за града си е невероятен успех.
Ако съвсем решите да икономисвате избирате режим на движение ECO – при него настройките на електронната газ и климатика се променят за максимална икономия на гориво. Педалът на газта става по-нечувствителен, за да се избегнат случайните високи обороти. Режимът NORMAL е оптимален и балансиран. При SPORT се увеличават оборотите на двигателя, увеличава напрежението към електромотора от 500V на 650V, газта става по-чувствителна, сервоуправлението – по-остро, а системите за стабилност и сцепление – по-либерални. Таблото светва в червено, а екометърът бива заменен от агресивен оборотомер. В едно предно пътуване имах възможност да тествам модела и на магистралата точно в този режим – изключително удоволствие и мощ. Много добра еластичност на двигателя и стабилно пътно поведение.


И докато се възхищаваме на технологията не трябва да пропускаме и качеството и стила на модела – истински Lexus. Само малко намален и съответно супер удобен за градска среда, без компромис в комфорта обаче и при дълги пътувания. Най-много ме впечатлява централната широка конзола, на която като джойстик високо е разположен лъскавия скоростен лост и много разпределения на нея за дребни вещички. Седалката е ниска и типично спортна, а таблото е ориентирано към водача. Камерата за виждане при движение назад дава невероятен образ (обикновено не се доверявам на такива камери, но този път изцяло разчитах на нея). Казват, че жените приемат или не един автомобил, според усещанията при докосване на материите. Тук без съмнение мога да говоря за висока класа. Светлата кожа със стилни шевове е изключителна.


Накрая може да се обобщят и няколко любопитни извода, които също са важни при избора на автомобил, дори и да не се замисляме за тях. Хибрида отделя 87 г/км CO2 емисии – така той винаги ще бъде в най-ниско облаганата данъчна категория (дори и у нас). Освен това пътният данък се начислява само върху бензиновия двигател, който попада в най-ниската данъчна категория – до 99 к.с. Да не говорим, че в Европа има сериозни данъчни преференции, отстъпки при винетки и градски такси. В България се надяваме да ги дочакаме!