fbpx Каква кола предпочита днешното семейство? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Каква кола предпочита днешното семейство?

Каква кола предпочита днешното семейство?

Съвременните градски семейства търсят автомобил с изискан дизайн и практични качества, който да им помогне в справянето с все по-забързания стил на работа и развлечения на модерното семейство.

От простото кафе в картонена чашка „за из път” до сложните последни модели смартфони, продуктите и услугите, които свикналите да се справят с по няколко неща наведнъж модерни родители ползват, оказват въздействие и променят нещата в ежедневието с удивителна бързина. Едно от тези неща е дефиницията на семейния автомобил.

Най-новите данни на Съюза на автомобилните производители и търговци SMMT (Society of Motor Manufacturers and Traders) разкриват тенденция, според която семействата пренасочват предпочитанията си от класическия седан и се насочват към комби-моделите и малките SUV. В страните от Западна Европа, комби-моделите формират 11 % от общото число на продажбите през 2011 година, което представлява увеличение с 8 %. Всъщност, променящият се избор на потребителите през последното десетилетие промени неимоверно формата и големината на типичния семеен автомобил. Едно такова предложение е новата комби-версия на Chevrolet Cruze, която ще бъде на разположение при търговците на марката от лятото.

"Новият клиент на семеен автомобил не е част от общия поток, а човек, който следи най-новите тенденции и иска да се отличава сред останалите," споделя Дейвид Бризбърн, старши преподавател в катедра „Автомобилен и транспортен дизайн” на Университета в Ковънтри. "Съвременното модерно семейство е изключително независимо в решенията си и се насочва към продукти и услуги, които не само го карат да се чувства и да изглежда добре, но му спестяват и време – в това число влиза и семейният автомобил. Автомобилът, който те ще изберат, трябва да ги кара да се чувстват добре, когато виждат отражението си във витрините по улиците и именно поради тази причина много от тях се насочват към комби-моделите."

"В течение на последните три десетилетия, типичните семейства с два автомобила в гаража обикновено притежаваха един голям седан за делова употреба в ежедневието и един по-малък автомобил „за свободното време”. Сега пред семейните жилища все по-често виждаме паркирани комбита, способни да изпълнят и двете задачи," допълва Бризборн. "Често това са млади клиенти, които притежават или управляват някакъв бизнес и виждат в комби-модела привлекателна и практична алтернатива на спортния модел или на кабриолета, който са притежавали до неотдавна. Значението на цената и на разхода на гориво нараства непрекъснато."

Комби-моделите възникват като специални автомобили, използвани в миналото от железниците в Европа и САЩ за превозване на пътници и багаж от и до железопътните гари. Познати и под названието „carryall”, тези „гарови автомобили” („station wagon”) разполагат с по един или с по няколко реда седалки и задължително с пространство за багаж зад тях, където куфарите на пътуващите се товарят през удобни двукрили врати вместо през класически вертикално отварящ се капак.

 

 

Първоначално за производството на комби-моделите се използват платформи от малки товарни фургони или пикапи, които биват трансформирани ръчно в каросерийни работилници в удобни и функционални средства за превоз на пътници и товари. Всичко това продължава до 1936 година, когато Chevrolet пуска на пазара своя емблематичен осемместен SUV-модел Suburban – име, което все още е живо в Америка и до днес.

"От емблематичния „автомобил-мечта” Chevrolet Nomad, създаден от дизайнера Харли Ърл, призовал американците да „видят САЩ в своя Chevrolet”, до днешната комби-версия на Cruze, комбитата на марката винаги са били нещо повече от возила за семейства с деца. На практика те винаги са давали възможност на обикновените семейства да притежават стилни, мощни и различни автомобили," допълва Бризборн.

Продажбите на комби-моделите започват да бележат ръст през 50-те години на миналия век, нараствайки от по-малко от 3 % от общото автомобилно производство в САЩ до почти 17 % от пазара към края на десетилетието. В Европа тази тенденция започва да се проявява с представянето на специално конструираните за употреба в армията комби-модели с три и пет врати през 40-те години.