fbpx 17% от жените до 60 годишна възраст у нас страдат от заболяване на щитовидната жлеза | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

17% от жените до 60 годишна възраст у нас страдат от заболяване на щитовидната жлеза

17 % от жените в България страдат от понижена функция на щитовидната жлеза до 60 годишна възраст, докато този процент при мъжете е около 8%. Наблюдава се необяснимо наддаване на тегло, умора, промени в настроението, хормонален дисбаланс и трудности със забременяването – състояния, които често се свързват с проблеми от друг характер, но не и с щитовидната жлеза. Това бе представено на пресконференция, посветена на Международната седмица за осведоменост относно заболяванията на щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза е един от най-важните органи в човешкото тяло, който произвежда основни хормони регулиращи метаболизма, растежа и развитието. Нарушена функция на щитовидната жлеза при бременни жени, дори в субклиничните й форми, може да повлияе неблагоприятно изхода на бременността, като увеличи риска от спонтанен аборт и от нарушения в развитието на плода. При жени в менопауза  субклиничният хипертиреоидизъм се свързва с повишен риск за остеопороза и фрактури, както и сърдечно-съдови заболявания.

Доц. д-р Александър Шинков обръща внимание върху дългосрочните последици от неконтролирания хипотиреоидизъм, които могат да бъдат извънредно опасни. Сред тях са 13% повишен риск от исхемична болест на сърцето, 15% повишен риск от миокарден инфаркт и почти двойно увеличение на сърдечната смъртност. „Наблюдава се негативен ефект върху кръвното налягане, инсулиновата резистентност и липидния профил, което ускорява развитието на атеросклероза”.

Специалистите подчертават, че пациентите не бива да се опитват да си поставят диагнози, а по-скоро да потърсят съвета на лекар. По-нетърпеливите могат да започнат с този петминутен тест - https://www.thyroidaware.com/en/symptom-checker/, след което да посетят специалист.