fbpx 58% от възрастните в България са финансово грамотни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

58% от възрастните в България са финансово грамотни

Общото ниво на финансовата грамотност в България е 58%, показват последните анализи на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). България е малко над средното равнище за региона, но под средното ниво за страните членки на ЕС. Държавите от Югоизточна Европа са постигнали средно около 57% от максималния възможен резултат. Това е по-ниско от стойностите, получени чрез същата методология от проучвания на икономиките на ЕС и ОИСР (съответно около 64 % и 65 %).

Трябва ли финансовотo образование да стане част от националната учебна програма, по която училищата се обучават в класната стая? Или родителите трябва да покажат на децата си как да пестят и да разпределят бюджета си?

Всъщност през последните години банките започнаха да предлагат начини за подпомагане на финансовото образование както в училищата, така и у дома като например гъвкави банкови сметки, спестовни планове и образователни ресурси.

Според друго проучване, публикувано от Portafina, 68% от британците смятат, че преподаване на финансова грамотност в училище би подобрило финансовото им положение по-късно в живота. 9 от 10 родители вярват, че е отговорност на училището да предоставя финансово образование.

Но предвид технологичния напредък в платежната индустрия, ще трябва ли финансовото образование да се актуализира и преразглежда редовно? И дали този вид информация ще бъде достъпна за учителите?

Проучване на Money Advice Service разкрива, че 88% от учителите нямат обучение или специфични квалификации, необходими за преподаването на такъв тип информация. Самите учители казват, че основните пречки пред предоставянето на финансово образование в училище са липсата на време в графиците, липсата на гъвкавост в учебната програма и страх от липса на необходимите умения и знания.

Начини за финансова начетеност вкъщи

Според Euronet, е важно да се повиши осведомеността на хората относно това как да управляват парите си, да са добре подготвени за различните условия, които финансовите институции предлагат, и да се информират как биха могли да подобрят своите финансови познания, така че да оползотворят средствата си най-добре, а и да могат да възпитат децата си от малки да имат разумно отношение към парите.

Има налични разнообразни инструменти като блогове, приложения и специални банкови карти за деца. Част от тях включват Starling Kite и Revolut Junior, които предлагат карти с определен брой лимити както и цели за спестяване. Някои дори ви позволяват да задавате задачи и домакинска работа. Следователно, това предлага възможност на децата и младежите да се научат как да управляват паричните средства.

Банките също могат да работят за подкрепа на финансовото образование

Работейки с училищата, финансовите институции могат да допринесат с безплатни програми за финансово образование. Revolut и Starling предлагат начини за насърчаване на финансовата грамотност чрез своите детски сметки Junior и Kite, а Английската централна банка, например, има раздел за финансово образование, в който се предлагат множество безплатни ресурси за преподаване и домашно обучение.

Освен това, вече има и много безплатни мобилни приложения, като Rooster Money (non-Pro version), Otly, Gimi, Bankaroo, които потребителите могат да използват да управляват финансите си.

Винаги можете да разчитате на добрата стара касичка. Няма значение в коя епоха се намираме, децата винаги ще се радват на действието да поставят собствените си монети в касичка. Красотата на парите и монетите е, че се виждат, можете да ги държите, да ги преброите и да ги депозирате сами, пишат в заключение от Euronet.

„Финансовото образование е наистина важно, особено с толкова много възможности зa разплащания, които се предлагат. Предоставяйки на децата възможност да разберат опциите, да се научат как да бюджетират и да видят стойността дори на най-малките усилия, ще гарантираме, че имаме финансово осведомено младо поколение, което ще направи проницателен финансов избор“, коментира Калина Стойкин, регионален мениджър на  Euronet България.