fbpx България е домакин на Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България е домакин на Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм

България е домакин на Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм

Дванедесет министри и заместник-министри на туризма и културата от Испания, Ирак, Гърция, Молдова, Сърбия, Малта, Кения, Румъния, Турция, Азербайджан обсъдиха значимата роля на съвременния туризъм в опазването на материалното и нематериалното наследство. Това стана по време на Срещата на високо ниво, която се проведе в първия ден на Конгреса на световните цивилизации и древния туризъм, днес в София. В дискусията участваха генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Христидес и йорданската принцеса Н.В. Дана Фирас, а модератор бе водещият от CNN Макс Фостър.

Българският министър Николина Ангелкова коментира, че едно от основните предизвикателства във възраждането на световните цивилизации е как обектите да бъдат съхранени, като същевременно привличат и по-голям брой туристи. „С българските институции и на международно ниво обсъждаме и търсим варианти кой е най-добрият начин да съхраним това, което имаме, защото то трябва да остане във времето, след нас и други да узнаят за него“, каза още тя.

Министър Ангелкова акцентира и върху съвместната дейност със съседни държави на България за възможностите за развитие на съвместни продукти. „Това важи, особено за дългите пътувания и туристите от Китай и САЩ, като работим върху различни варианти“, добави Николина Ангелкова. По думите й на регионално ниво трябва да се правят обща реклама и маркетинг на туристическите продукти.

Всички участници в Срещата на високо ниво изказаха позицията, че туризмът е общ продукт, основаващ се на сътрудничеството между държавните институции, частните организации и местните общности. Туризмът категорично бе определен като инструмент за насърчаване на мира. Световните цивилизации могат и трябва да си сътрудничат и събития като днешния Конгрес го доказват, коментираха участниците в Срещата.

„Комуникациите са на ново ниво и ние трябва да постигнем по-задълбочено познание едни за други“, каза йорданската принцеса Н.В. Дана Фирас и добави, че наследството трябва да бъде трансформирано по начин, който да е разбираем и в полза на всички.

Премиерът на България в периода 2001-2005 г. Симеон Сакскобурготски, който също бе поканен от Световната организация по туризъм да участва в срещата, определи като предизвикателство пред туризма комуникациите и съвременните им аспекти, които трябва да бъдат използвани за подобряване на резултатите в туризма.

Темата за новите интереси на туристите в международен мащаб, коментира министърът на туризма на Кения Наджиб Балала, като посочи, че пътуващите днес хора не се интересуват само от плаж, а искат да научат повече за историята на страната, която посещават. Той каза още, че когато се предприема пътуване, хората искат да посетят поне две държави и това задължава съседските страни да разработват общи туристически продукти.

Министърът на туризма на Малта Едуард Луис изказа мнение, че по между си държавите не трябва да се считат за конкуренти в отрасъла, а напротив, защото когато хората посещават дадена дестинация искат да виждат все по-голямо сътрудничество и приемственост. Луис коментира още, че за развитието на туризма е много важно да бъде постигната координация между властта и частния сектор. Той добави още, че страните от Черноморския регион следва да разработват интегрирани оферти. Едуард Луис обърна внимание на думите на министър Николина Ангелкова, че вече се работи на друго ниво в рамките на ЕС, а именно – реализирането на общи концепции и продукти. Също така, се обмисля изграждането на дигитална туристическа платформа в Европейския съюз.

Заместник-министърът на културата и туризма на Турция Хюсеин Йайман сподели, че „нито една държава не е просъществувала самостоятелно, а всичко е резултат от наследените култура и история“. Той съобщи, че турската държава е определила четири насоки за развитието на модерния туризъм – изготвяне на списък с обектите, интегриране на този вид туризъм с други творчески сектори, реклама и международно партньорство. Той потвърди, че Турция е отворена за всякакъв вид сътрудничество и коментира, че именно това е инструментът за възраждане на наследството на световните цивилизации.

Министърът на културата, туризма и антиките на Ирак Фарияд Равандози акцентира, че трябва да се предприемат категорични действия незаконната търговия с антики да бъде спряна, защото тя е основен проблем, не само за Ирак, но и за всички държави по света.

Изграждането на обща фасада на туризма чрез сътрудничество между държавата и частния сектор е ключът към развитието на модерния туризъм като въможност за преживяване на наследството от световните цивилизации. Тезата бе застъпена от Михаела Врабете, държавен секретар на Министерството на туризма на Румъния. Тя добави още, че целенасочени действия трябва да бъдат предприети за това малките местни организации да бъдат привлечени за развитие на туристическия продукт.

Генералният директор на Агенцията по туризъм на Молдова Станислав Русу коментира, че във всичко трябва да бъде запазена автентичността. Това е особено важно за модерния туризъм като средство за възраждане на световните цивилизации.

Майкъл Христидес, генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество подчерта, че туризмът е основен стълб на социалната икономика и служи за по-доброто разбиране на културно-историческото наследство на народите.

11% от брутния вътрешен продукт на Испания се формира от туризъм. Това съобщи Хосе Мануел Сория, предишен министър на енергетиката, индустрията и туризма на Испания. Той добави още, че културата в съвремието е най-важният елемент за популяризирането на разбирателството и за насърчаване на туризма. Акцент в изказването му бе, че за да бъде успешен туризмът в дадена държава, той трябва да бъде определен като правителствен приоритет.

Назим Самадов, заместник-министър на културата и туризма на Азербайджан, че днешните туристи предпочитат да узнаят колкото се може повече за държавата, която посещават, за нейната история, култура. Той също коментира, че е много важна синергията между държвата и частния сектор за успешното развитие на отрасъла.

Представителят на Националната туристическа организация на Сърбия Мария Лабович коментира, че за усъвършенстването на туристическия продукт е необходимо да бъдат привлечени местните общности, защото те знаят много, но понякога не осъзнават своята роля.

Генерален секретар на туристическата политика и развитието на Гърция Йоргос Циалис сподели, че разбирането на съседната ни държава за туризма е, че той обединява хората. В тази връзка, той сподели, че е необходимо да бъдат развивани алтернативни видове туризъм и, че е необходимо да се направи диверсификация на туристическите продукти, защото не трябва да се предлага всичко на всеки.

 

Срещата на високо ниво бе закрита с изказване на доктор Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм. По негово мнение, държавите трябва да бъдат особено внимателни при опазването на културното наследство. Акцент в неговото слово бе, че за да има успешен туризъм, задължително условие е наличието на политическа воля, защото ако държавната власт не вярва в този сектор, не може да бъде постигнато каквото и да било.

 

 

Facebook коментари