fbpx Асоциацията по „Отопление, вентилация и климатизация“ в помощ на потребители и фирми при нелоялни търговски практики | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Асоциацията по „Отопление, вентилация и климатизация“ в помощ на потребители и фирми при нелоялни търговски практики

Българска асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК) ще съдейства активно за своевременно разрешаване на казуси на потребители и фирми в сферата на сектора отопление, вентилация и климатизация.

Организацията разкри нова секция в сайта си за подаване на сигнали, където в случаи на установяване на нелоялни търговски практики, недобросъвестни клиентски похвати, некоректни практики от инвеститори, нарушения и друг тип проблемни казуси, потърпевшите могат да изпратят информация и да получат съдействие от експертите.

Българска асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК) ще помага за решаването на  казусите като изследва проблемите и сезира институциите, които са отговорни за тяхното решаване. Стартирането на този тип инициатива е част от мисията на организацията да минимизира нелоялните търговски практики и да подобри средата както за потребителите, така и за фирмите в бранша.

„Към момента потребителите и фирмите имат затруднение в подаването на сигнали към институциите, както и за получаване на съдействие от тях. Сред най-често срещаните нарушения са нелоялните търговски практики, които засягат крайния потребител, а фирмите често са жертва на некоректни практики от инвеститори и недобросъвестни клиентски похвати. Чрез експертизата на членовете ни както в практически, така и в юридически аспект, ще се постараем да съдействаме на потърпевшите страни за максимално бързо и качествено разрешаване на такъв тип казуси“, коментира Петър Хетемов – председател на Българска асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“.

В края на миналата година Българска асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК) внесе предложение в Комисията за защита на потребителите във връзка с необходимостта от разработване на механизъм, който да прекрати нелоялните и заблуждаващи търговски практики на доставчици или оператори на услугите монтаж и сервизно обслужване на климатична, вентилационна, отоплителна, термопомпена техника, газови инсталации и уреди.

Причината за внасяне на предложението са зачестилите оплаквания от потребители, които се свързват с Българска асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“. От организацията коментират, че жалбите са значително завишени през последната година, предвид необходимостта от по-икономични начини за отопление. Това прави сектора актуален и на пазара се появяват множество физически лица  и  фирми, които искат да се възползват от завишеното търсене, но нямат професионалната квалификация и необходимите разрешителни за извършване на услугите.