fbpx До момента 27 фирми са одобрени да произвеждат с марка "Стара планина" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

До момента 27 фирми са одобрени да произвеждат с марка "Стара планина"

До момента 27 фирми са одобрени да произвеждат с марка "Стара планина"

Националният референтен център по безопасност на храните от животински произход към Националната ветеринарномедицинска служба провежда всички необходими изследвания, които гарантират качеството и безопасността на продуктите с марка „Стара планина”. ДВСК провежда постоянен контрол за това дали производителите спазват стриктно утвърдените стандарти и техническата документация за производството на продукти „Стара планина”.

Още през април т.г. НВМС е закупила всички неоходими серуми, които са необходими за изследване на четири вида меса в месните продукти. Чрез тях може да се установи дали има наличие на пилешко, телешко, свинско и конско месо. При изчерпване на количествата Националният референтен център по безопасност на храните от животински произход има готовност да направи нови доставки за провеждане на необходими органолептични, микробиологични и физикохимични изследвания на месните продукти. Лабораторни изследвания на продуктите „Стара планина” ще се правят по метода на анализ на риска.

НВМС е в процес на закупуване на специализирана техника за изследване на процетното съдържание на видовете месо в даден продукт. Дотогава тези проби ще се изпращат в европейски лаборатории.
До момента 39 предприятия са подали документи за производство на месни продукти по утвърдените стандарти „Стара планина”. Одобрени са 27 фирми, 11 заявки се обработват. Едно от предприятията е не е одобрено, тъй като не е отговорило на стриктните изисквания, уточни д-р Войнов.