fbpx Забавяне ръста на потребителския разход в ЕС | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Забавяне ръста на потребителския разход в ЕС

Ръстът на потребителския разход се забавя през третото тримесечие на годината. За период от една година (септември 2010 – септември 2011 г.) потребителският разход се е увеличил с 0,5% след силния ръст (2,1%), отчетен през второто тримесечие на годината. През третото тримесечие е регистриран най-слабият ръст от началото на годината и най-ниското увеличение от четвъртото тримесечие на 2010 година.

Въпреки че потребителският разход се увеличава за осмо поредно тримесечие в Европейския съюз като цяло, 21 от 27-те страни-членки отбелязват намаляване на потребителския разход в сравнение с резултатите от второто тримесечие на годината. И трите най-големи икономики в общността - Франция (-0,5%), Германия (+0,9%) и Великобритания (+1,0%) - отчитат влошаване на потребителския разход спрямо второто тримесечие на 2011 година. За разлика от тях обаче повечето страни от Централна и Източна Европа продължават да поддържат стабилен ръст.
Литва и Латвия водят по отношение на нарастването на потребителския разход с 15,4% и съответно 13,2%. Естония е трета по този показател с 9,9% ръст на потребителския разход, следвана от Чехия и Словакия, които отбелязват ръст от 5,6%. В останалите страни една от изненадите е Испания, която неочаквано показва растеж на разхода от 2,5%, докато в Италия има леко понижение (-1,0%).

Барометърът на Visa Европа за потребителския разход в ЕС е базиран на реално изхарчените средства, вместо на мнения и прогнози на отделни експерти. Тези данни впоследствие са изгладени, за да се отчете броят на издадените карти Visa, предпочитанията за различните начини на разплащане на потребителите и инфлацията.