fbpx Български фирми участват на изложба за селско стопанство в Катар | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Български фирми участват на изложба за селско стопанство в Катар

Български фирми участват на изложба за селско стопанство в Катар

Български фирми участват на 7-то издание на Международна изложба за селско стопанство, технологии и ХВП „AgriteQ 2019“, в гр. Доха, Катар. Изложението се организира като част от Qatar National Vision 2030. Националната визия на Катар цели да превърне държавата до 2030 г. в развита страна, способна да постигне устойчиво развитие и да осигури добър живот за своята нация. Изложбата включва следните подсектори:

– EnviroteQ – специализирана платформа за управление и опазване на околната среда, на която се представят технологии, свързани с пречистването на водата, управлението на отпадъците и интелигентно земеделие.

– FoodteQ – специализирана платформа за хранително-вкусовата промишленост, на която се представят хранителни продукти, както и машини за преработка и пакетиране на храни, технологии и други.

– VeteQ – специализирана платформа за ветеринарни продукти, оборудване и услуги, свързани с животновъдството и други.

Участващите български компании на националния щанд на AgriteQ 2019 са производители на разнообразни продукти като хумус, мляко и млечни продукти, традиционни български сладка и др.

В деня на откриването българския национален павилион бе посетен от Н.Пр. г-н Метин Казак, Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Държавата Катар, както и от г-н Константин Ненков, Ръководител Служба по търговско-икономически въпроси (СТИВ) Катар.
Още през първия ден на изложението интересът към участващите български фирми бе изключително висок. Проведоха се множество срещи със заинтересовани към българската продукция дистрибутори. Фирма „Вернада“ ЕООД и представляваната от нея “Моника 871” ЕООД договори конкретни условия за сключване на договор за внос на български хумус и млечни продукти на катарския пазар. По време на изложението „Куминяно фрут“ ООД осъществи контакт с една от най- големите водещи вериги за хранителни продукти, като предстоят срещи за договаряне на конкретни условия за износ. Фирма „ГБОО интернатионал“ ЕООД има установени отношения с Карфур – също водеща хранителна верига в Катар. Предстои договаряне на внос на продукция с други вериги. Фирмите имат множество уговорени срещи с потенциални партньори, заявили интерес към висококачествени стоки с характерни и традиционни добри вкусови качества като бели и червени меса, млечни продукти и други.