fbpx 5000 дка площи са опожарени от началото на годината | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

5000 дка площи са опожарени от началото на годината

етикети

„По наши данни само от началото на годината в страната са възникнали 133 горски пожара, които вече са засегнали около 5000 дка площ.“ Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов в Брезово. Той посочи, че за същия период на миналата година пожарите са били 124, като общо за 2014 г. те са 151.

„Призовавам всички граждани да пазят гората от пожари и да съблюдават правилата за пожарна безопасност“, каза още Костов и призова хората в случай на съмнение за неугасени добре или за огнища възникнали в близост до горски масиви, да подават сигнал на телефон 112 или директно на компетентния орган.

Зам.-министър Костов увери, че горските предприятия и Изпълнителната агенция по горите имат техническа готовност за реакция при пожар. „Ние работим и за подобряване на превантивните мерки, като се изграждат много нови съоръжения за контрол, но въпреки това човешката бдителност и отговорност са най-важни за този силно пожароопасен сезон“, каза Костов. Той съобщи, че основната причина за горските пожари е човешката небрежност и нехайство и затова личната отговорност и отношение на всеки е много важна.

Зам.-министърът подчерта, че само до момента щетите по справянето с горския пожар в Рила възлизат приблизително на 350 000,00 лева, като тук не се отчитат щетите от погубената дървесина, местообитания и намалено противоерозионно въздействие на засегнатите терени. Тази сутрин имаме отново постъпила информация на телефон 112 за нов пожар в Хасковска област в близост до Харманли.