fbpx За първи път от три години няма спад при производството на бира у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За първи път от три години няма спад при производството на бира у нас

В деня на своя професионален празник – Илинден, Съюзът на пивоварите в България (СПБ) обяви факти, цифри и новини за европейската бирена индустрия и участието на Съюза на пивоварите в България в проектите на организацията. Към настоящия момент работната заетост надхвърля 2 900 човека, която сравнена със същия период на предходната 2010 г. е с ръст от 7%. По данни на НОИ минималната работна заплата в сектора е 444 лв.

За първите шест месеца на тази година инвестиционен процес се равнява на 27 300 000 лева. През първото шестмесечие на 2011 г., членуващите в СПБ пивоварни компании са реализирали 2 436 700 хектолитра (hl) бира. Според използваните опаковки членовете на СПБ са продали най-много бира в РЕТ бутилки – 58%; следвани от продажбите в стъклени бутилки – 33%. По данни на Съюза на пивоварите за първи път от три години насам няма спад в реализацията на пиво, който в пиковите години на икономическата криза достигна общо 15%.

Направените за периода 2006 – 2010 г. вложения в производствени инвестиции, иновации, търговски марки, реклама, обучения и усъвършенстване на човешките ресурси на членовете на СПБ надхвърлят 331 400 000 лева. През последните пет години пивоварният сектор в страната предложи на своите потребители 17 нови марки и асортименти бира. Само за първите шест месеца на тази година на пазара в България се появирли и 4 нови бранда
В Деня на пивоваря тази година се отбелязват три важни юбилея – 20 години Съюз на пивоварите в България, 130 години пивоварна индустрия в страната и 55 години българска пивоварна наука.