fbpx ВУЗФ издаде сборник с експертни доклади за кръговата икономика | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

ВУЗФ издаде сборник с експертни доклади за кръговата икономика

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) издаде сборник с колективни доклади на учени от страната по една нова за българската научна литература тема - за кръговата икономика и нейните съвременни перспективи.

Сборникът „Кръгова икономика и устойчиви финанси. Съвременни перспективи“ е резултат от международната научна конференция по въпросите на кръговата икономика, която Лабораторията за научно-приложни изследвания към ВУЗФ -  VUZF Lab организира през октомври 2019 г. и е надграден с изследвания на широк спектър от експерти и изследователи. Сборникът осветлява въпроса за същността на кръговата икономика, пътя за преминаването от линейна към кръгова икономика и необходимостта от устойчиви финанси.

Научен редактор на труда е проф. д-р Виржиния Желязкова - зам.-ректор по учебната дейност и качеството  на ВУЗФ и директор на направление "Финанси и финансов мениджмънт" във VUZF Lab. Тя съчетава успешната си академична кариера с професионална експертиза, ръководейки екологичната политика на една от големите банки у нас, и от години темата за кръговата икономика е сред научните й интереси.

„Според редица изследвания настоящият модел на линейна икономика не може да осигури достигането на високо икономическо развитие от всички държави в света, тъй като наличните природни ресурси са недостатъчни. Моделът на кръговата икономика се стреми да разреши именно тези два основни дефекта на линейния модел, а в научния труд разглеждаме и възможните начини това да се случи“, споделя проф. д-р Виржиния Желязкова.

Сборникът е публикуван със свободен достъп на сайта на VUZF Lab на адрес: https://vuzflab.eu/sbornici/.