fbpx Български художник излага в Лондон | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Български художник излага в Лондон

В Галерия София на Българския културен институт в Лондон се откри изложба абстрактна живопис „Символи на времето” на Васил Докев – Вадо. Разположена в сърцето на „Саут Кенсингтън”, на хвърлей разстояние от музеите “Виктория и Албърт”, Природо-научния музей и Музея на науката, Галерия София е бижуто на новооткрития Български културен институт в Лондон, което блести благодарение на Светла Дионисиева и нейния екип.
Изложбата на Вадо включва колекция от 24 специално подбрани картини и продължава до 18 април. На откриването присъстваха представители на лондонските арт среди, известни изкуствоведи и журналисти. Вероятно случайно нито един представител на българската дипломатическа мисия не се появи на събитието.

Творбите на българския художник са изключително търсени от колекционери и ценители. Последните му работи са били изложени в Музея на Пикасо в град Валорис – Голф Жуан на Френската ривиера и в прочутата Галерия Гая в Женева. Той е и единственият български художник, излагал някога там.
Любимият му художник е Хуан Миро, но Вадо надскача неговите внушения, добавяйки древен и тайнствен език в картините си. Вадо е прочут с вплетените в жизнерадостните му платна старинни идеограми – древни знаци и символи. Някои галерии предлагат и специална легенда, чрез която публиката да разкрива още повече значения в картините му.
Вадо има над 30 самостоятелни изложби в България и в чужбина, включително в Националната художествена галерия - София, живее в Швейцария от 1992 г.