fbpx Ретроспективна изложба | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ретроспективна изложба

Галерия Васка Емануилова представя ретроспективна изложба. Отриването е на 08.11., вторник, от 18 ч. Обикновено такава изложба предполага поглед назад към дълга творческа кариера. Точно обратното на това обаче прави младият художник Мина Минов. След завършването на Националната художествена академия в София и няколкогодишно обучение в Холандия той реализира своята първа самостоятелна изложба в България, като тази година вече участва и в наградата за съвременно изкуство База. В рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи” на галерия „Васка Емануилова” той показва обекти и видеопроизведения, които са обединени в „Ретроспективна изложба”. Самото заглавие е самоиронично.

Ретроспективата в изложбата на Мина Минов не е поглед назад, тя е свързана с идеята за времето. Показани са работи, създадени в последните няколко години, в които художникът развива интереса си към видеото и обекта. Неговите видеа са концентрирани наблюдения най-често на отделни дребни предмети, детайли, природни или фантастични елементи или пък на тела. Те изразяват неусетно и безцелно действие: безкраен лууп на движение в тясно и безизходно пространство, механично повторение, незабележима и на пръв поглед безсмислена промяна от едно състояние в друго.

В изложбата те са показани заедно с обекти, които зрителите могат да използват като инструменти за гледане и произвеждане на определено действие в пространството, или са обекти, чрез които художникът представя безформеното и не-природното: изкуствена птица, отпуснато тяло, опасан с тел вързоп от плат и хартия. Лишени от наситена визуалност, изчистени и материални, работите на Мина Минов притежават усещането за особена самота. Тя се състои в изолираността им, в която водеща е идеята за тялото като инструмент за възприемане на реалността. На границата между живо и неживо виртуалните видеообрази и обектите въвличат зрителя в свят на предмети, чудатости и „чудовища”. Свят, чиято отстранена, хладна материалност го прави вече и някак по принцип „остарял”.

Минá Минов (р. 1982) завършва скулптура в НХА, София, и живопис във Frank Mohr Instituut, Гронинген. През 2008 прекарва семестър в Hunter College, Ню Йорк, а през 2009 печели George Verberg Stipendium. Досегашните му изяви включват изложби преди всичко в Холандия, сред които самостоятелни представяния в Kunstruimte Wagemans и GBK, Гронинген, както и участия в дуо изложба в Sign Gallery, Гронинген, и NOK, Museum Belvédère, Heerenveen; Nest, Хага и др. Мина Минов беше сред номинираните художници за наградата БАЗА за 2011 г.