Български студенти с награда от конкурс за архитектура

Екип от български студенти спечели 3-то място в Международния конкурс на VELUX (International VELUX Award 2014). Проектът им „Светлината на Надеждата“ (“Light of Hope”) цели да даде лъч надежда и светлина на милиони хора живеещи в бежански лагери по света. Журито оцени, че идеята е едновременно икономичена, практически възможена и изразяваща искрената социална ангажираност на четирима студенти - Снежина Алексиева, Женя Атанасова, Цветомира Иванова, Павел Цочев под ръководството на преподавателя Пламен Братков от Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия, София България.

“Това, което ни свърза, бе идеята. Концепцията за подобряване живота на бежанците чрез светлина не се роди впоследствие, а беше двигател в процеса на създаване. В момента, бежанците са най-много от 1994 г. насам и кризата в Сирия принуди много хора от зоните на военния конфликт да живеят в неподходящи условия. Нашата идея бе да се погрижим за тези 35 милиона нещастни хора, да си представим живота им, да разберем как се справят ежедневно с него и след това да предложим решение, което може да им е от полза”, споделя Светлана Алексиева, лидер на екипа.

Системата, която екипът създава за бежанския лагер, използва в максимална степен дневната светлина, като осигурява сянка през деня и дава на обитателите на лагера искрица надежда и светлина през нощта. Захранваните от слънчева енергия елементи, третирани със специални пигменти за блясък, изисквали задълбочено научно проучване, за да се потвърди, че това сложно решение може да работи.

Младежите са изключително щастливи от високата оценка на журито и нямат търпение да видят идеята си осъществена и считат, че наградата е първа стъпка към реализация на проекта.

На официалната церемония по награждаването, състояла се във Виена, освен трите големи награди журито излъчи две специални отличия за екипи от Китай и седем почетни отличия разпределени между екипи от Канада, Италия, Дания, Китай и още един от България.

Проектът от България, получил почетно отличие, се нарича „Подводни светлини“ (“Diving Lights”) и също е на студенти от УАСГ – Владимир Кръстев и Стойчо Стоев, с ръководител Цветомир Джерманов. Това е огромен успех за българските студенти, предвид силната конкуренция на множеството участници от престижни университети в цял свят. Общо 11 проекта от България бяха приети за разглеждане от журито, представени от отбори от УАСГ и НБУ.

В конкурса тази година се регистрираха 2794 екипа от 86 различни държави, сред които 11 от България. Общият брой изпратени проекти бе 802. От тях 797 отговаряха на условията на конкурса и бяха разгледани от журито. Наградният фон за тазгодишните награди бе 30 000 Евро.

 

Facebook comments