fbpx Има поне 150 000 потенциални работни места за българи и украински бежанци | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Има поне 150 000 потенциални работни места за българи и украински бежанци

Българската икономика разполага с поне 150 000 потенциални работни места, които могат да бъдат заети както от български граждани, така и от украински бежанци. Toва заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер след среща с работодателските организации, ИТ сектора, Агенцията по заетостта и координационния център за подпомагане на хората, бягащи от войната.

„Потенциалните работни места са 23 хиляди в транспортния сектор, 30 хиляди в  комуникационни и софтуерни технологии, 23 хиляди в туризма, 24 хиляди в строителството, 20 хиляди в текстилна промишленост, 10 хиляди в електроника и др. Важно да отбележим, че това са потенциални работни позиции и за български граждани, и за бягащи от войната хора, които да се включат в българската икономика“, подчерта министър Лорер.  

Той уточни, че Агенцията за малки и средни предприятия и Асоциацията на работодателите в България са работили активно, за да се изготвят данните и конкретните заявки от секторите към момента са за поне 150 000.   

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов каза, че към Агенцията е създаден сайт, където работодателите могат да подават заявки за свободни работни места. Създадени са и мобилни екипи, които анкетират украинските граждани за квалификация и желание за работа.
„Гарантираме, че от страна на работодателските организации ще направим всичко необходимо да подаваме своевременно заявките си до Агенцията по заетостта, максимална информация да получават и институциите, и хората, желаещи да започнат работа на територията на страната ни“, каза Добри Митрев, председател на БСК.