fbpx Внимавайте с офертите с нулев ГПР | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Внимавайте с офертите с нулев ГПР

Ако до преди няколко години на пазара на стокови кредити преобладаваха небанковите институции, то напоследък все повече банки започнаха да проявяват интерес към предлагане на този вид заеми. Все по-често се срещат оферти с 0% лихва или пък без оскъпяване. Но дали е така наистина трябва да четете много внимателно, съветва автор Десислава Николова, Финансов анализатор във www.MoitePari.bg
Възможни са няколко основни начина, по които тези заеми биха могли да заблудят:

Търговецът изкуствено завишава цената на определена стока. По този начин оскъпяването се поема по индиректен начин отново от потребителя. При оферти с 0% ГПР проверявайте каква е цената на стоката в друг магазин. Ако тя се окаже на приблизително същата цена, то тогава офертата е изгодна, тъй като самият търговец поема изцяло оскъпяването. 

Нулевият процент оскъпяване и ГПР може да са валидни за определен срок от целия договор на кредита. Например оферта с 0% ГПР само за първите няколко месеца, като след този период се прилагат съответните условия. 
Съвет: При оферти от този тип да се внимава за оскъпяването след периода с 0% ГПР.  Подобно показване на ГПР не е съвсем коректно, тъй като това е показател за цялостното оскъпяване на кредита. От тази гледна точка е подвеждащо да се показва само част от него и само за определен срок от кредита, при който липсва оскъпяване.

Кредитът да е обвързан с получаване на кредитна карта, която се предоставя под формата на подарък или бонус. За клиента в този случай оскъпяването са разходите по тази карта. Дори и да не я ползва,  той ще трябва да заплати минимум годишна или месечна такса за поддръжка. .

Невключването на застрахователна премия по застраховка върху закупената стока в Годишния процент на разходите. При този вид заеми често застраховките са задължителен елемент от условията на офертата. Така, ако в една оферта (под формата на стандартен европейски формуляр) един кредитор е включил застраховката в ГПР, а  друг – не, то това може да доведе до изкривяване на информацията при сравняване на различните оферти. 

Сама по себе си застрахователната защита върху закупената стока има голям смисъл и ползите от една такава застраховка са безспорни. В по-голямата си част тези застраховки са имуществени, като целта им е да бъде застрахована взетата на кредит стока, срещу възникване на определени рискове. Срещат се и застраховки, чиято цел е да осигурят т.нар. „защита на плащанията“. Те гарантират изплащане на кредита, в случай че застрахованият изпадне в невъзможност да изпълнява по договор задължението си за погасяване на заема. 

Винаги се интересувайте дали застрахователната защита е за Ваша сметка и дали тя е задължителен елемент от договора за кредит. Ако е задължителна, то кредиторът е длъжен да я включи в цената на кредита (ГПР).