fbpx Пречките пред бизнеса за търговия с трети страни трябва да отпаднат | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пречките пред бизнеса за търговия с трети страни трябва да отпаднат

„Участието на българските предприятия в трансатлантическата търговия ще създаде възможности за устойчив икономически растеж, а това е приоритетно за България“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на проведената по-рано днес конференция "Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции: перспективи пред малкия и средния бизнес", организирана от Американската търговска камара в България и от Конфиндустрия България.

Министър Лукарски подчерта, че достъпът на българските производители до пазарите на трети страни и привличането на преки чуждестранни инвестиции в резултат от Споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) са ключови за повишаване на производителността и конкурентноспособността на българския бизнес. „Особено сериозни ще са ползите от ТТИП за малките и средни предприятия, пред които към момента има редица пречки за износ. Те съставляват 99.8% от всички предприятия в страната, осигурявайки 76% от работните места, а в същото време реализират едва 1.8% от износа към страни извън ЕС“, допълни министър Лукарски.

Съществени пречки за достигане на малкия и среден бизнес в България до пазарите на трети страни са регулаторните различия, митническите такси и процедури, техническите стандарти и липсата на информация. Премахването на тези пречки е в основата на ТТИП, като министър Лукарски постави акцент върху необходимостта от подобряване на прозрачността на водените преговори. „Важно е да бъдем честни, открити и отговорни пред обществото по повод на преговорния процес. Това е позицията, която застъпих на обсъжданията на Съвета по външни работи и търговия в Брюксел миналата седмица и на която продължавам да държа“, увери той.