fbpx Износ за почти 48 млн. лв. на български производители с подкрепата на Лидл България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Износ за почти 48 млн. лв. на български производители с подкрепата на Лидл България

Стоки за 47,9 млн. лв. са изнесли български производители, благодарение на Лидл България, в европейската мрежа на веригата през 2020 г. Въпреки годината на кризата, Лидл България успя не само да запази планираните обеми, но и да отбележи над 20% ръст на износа или 8 млн. повече спрямо предходната 2019 г. Цифрите, които са още по-отчетливи в условията на икономически предизвикателства на глобално ниво, ясно показват устойчивата подкрепа и реалните възможности за износ, които веригата вече 9 години осигурява за своите български партньори.

38 български производители са изнесли 153 различни продукта през 2020 г. в 24 европейски държави, което показва тенденция както за увеличаване на броя на изнасяните артикули – над 30 повече, спрямо 2019 г., така и на броя на държавите, в които се изнася. Италия и Испания са новите държави, в които влизат български стоки през 2020 г. Показателен е и вида на продуктите, които пробиват на тези високо конкурентни пазари – това са иновативни артикули като чипс от кафяв ориз и сушени плодове в шоколадова глазура в Испания и био вафли от кафяв ориз в Италия.

Румъния запазва първото си място в топ 5 на държавите, в които българските производители изнасят – над 40% от износа и над 19 млн. лв. оборот. Гърция измества Германия от второто място с 9,6 млн. лв., а реализираните стоки в Германия са на стойност близо 5 млн. лв. Сърбия влиза на четвърто място като пазар за български стоки през 2020 с 3,6 млн. лв., а Унгария си запазва петата позиция в топ класацията с 2,3 млн. лв.

Сред най-изнасяните български продукти са различни видове хляб, сурови барчета, олио, бутер тесто и др. Своеобразен пробив в европейската мрежа на Lidl прави дългогодишният партньор на веригата „Тандем Попово“ с новите си продукти – премиално говеждо месо от породата Black Angus и аржентинско пасищно – бургери и стекове. Само за периода юли-декември 2020 г. е реализиран износ на стойност близо 4 млн. лв. на общо 4 пазара - Румъния, Унгария, Словакия и Гърция.