BMW ConnectedDrive с нова система за трафик информация

От есента на 2011 г. навигационната система BMW Professional ще бъде с по-добро покритие на пътната мрежа в Европа, по-подробна информация, по-често обновяване и оптимизирани опции за избор на алтернативен маршрут.Тя ще предоставя и информацията за пътното движение в реално време (RTTI) от BMW ConnectedDrive.

Тази информация ще може да се използва за изчисление на най-ефективния маршрут, както и за последващи препоръки за отклонение от него. Основните предимства на информацията за пътното движение в реално време са по-бързата и по-пълната информация, предавана чрез клетъчни мрежи и интегрираната в автомобила SIM карта. Новата система обхваща освен магистралите и основните пътища и градските улици и множество междуградски пътища. При анализа на пътната ситуация се отчита значително повече информация, която също така се обновява по-често. В бъдеще шофьорите на автомобили BMW ще получават наред с предупрежденията за задръствания по пътя, по който шофират в момента, и точна информация за пътната ситуация по възможните отклонения.

В момента освен полицейските сведения за пътното движение по магистралите и големите пътни артерии има инсталирани все още малко на брой сензори, но в бъдеще ще се появят подвижни и стационарни автомобили, които ще предоставят последната информация за пътния поток и образувалите се задръствания. Подобно на системите за направляване на спедиторските превозвачи и таксиметровите автомобили с навигационни системи, свързани с контролен център, мобилният телефон в автомобила може да доставя информация за образувалите се задръствания.

Динамичните мрежови връзки в клетъчните телефони предават по анонимен начин движението на всеки автомобил и го локализират в съществуващата пътна мрежа. Броят местоположения и бързината на промяната им в рамките на клетъчната мрежа предоставя информация за пътната ситуация на това място в момента. Информацията се предава в реално време чрез наличната клетъчна GSM мрежа. Поради това не е необходима активация на приложения за смартфон.

Ползването на услугата информация за автомобилното движение в реално време RTTI изисква автомобилът да е оборудван с навигационната система BMW Professional с възможност за интегриране на мобилен телефон с Bluetooth интерфейс. Новото поколение информация за пътното движение се предлага като платена опция с договор с BMW ConnectedDrive.