fbpx Евроклубът при БТПП посрещна италианското на ЕС | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Евроклубът при БТПП посрещна италианското на ЕС

Евроклубът при БТПП отбеляза на традиционна среща новата ротация в председателстването на ЕС. В срещата, която се състоя в Палатата, участваха посланици и търговски представители на страни-членки на ЕС, представители на правителството и бизнес средите, както и на неправителствения сектор, журналисти и членове на Управителния съвет на БТПП.

Посланикът на Гърция у нас  Димостенис Стоидис представи постигнатите резултати в периода на Гръцкото председателство на ЕС през първата половина на 2014 година и на свой ред италианският посланик у нас Марко Контичели очерта приоритетите на Италианското председателство на ЕС до края на годината.  Сред набелязаните приоритетни области са проблемите и предизвикателствата, свързани с растежа и заетостта, миграционните процеси, ЕКСПО 2015,  единния дигитален пазар, регулацията на финансовите услуги и др.

Откривайки срещата, председателят на БТПП Цветан Симеонов изрази удовлетворение от постигнатия напредък  по време на гръцкото председателство и изрази увереност, че предприетите мерки за посрещане на икономическите и социални предизвикателствата пред ЕС ще намерят приемственост и по време на италианското председателство на Общността.

Той отбеляза още, че България и БТПП се впечатляват изключително когато нещата се случват с по-малко администрация и по-малко разходи на средства и похвали Гърция, че е постигнала изпълнението на своите функции като председателстваща Европейския съюз с не много голям чиновнически състав, с по-малко от планираните средства и без никакви разходи за подаръци.

В рамките на срещата главният оперативен директор и зам.-председател на УС на УниКредит Булбанк Андреа Казини представи темпа на икономическо възстановяване като основно предизвикателство пред България. Бе повдигнат въпроса за сигурността на банковата система в страната и се очерта като общо убеждението, че тя е стабилна и с добра ликвидност.