fbpx Европейски музикален фестивал започва на 25 март в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Европейски музикален фестивал започва на 25 март в София

 Европейският музикален фестивал в София подготвя за 15-а поредна година интересна програма. Грандиозното събитие ще представи незабравими произведения от епохата на Барока, Класиката и Романтизма. Между 25 март и 10 юни любителите на вечните класики ще могат да се присъединят към 15-те интересни и вълнуващи събития от програмата на фестивала, част от които ще бъдат в зала „България“.

Петнадесетото издание на Европейски музикален фестивал е част от Календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата. Събитието се провежда под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи на Р. България и Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Виртуозният български цигулар Марио Хосен заедно с камерен ансамбъл „Софийски солисти“ ще дадат начало на музикалния форум в зала „България“ на 25 март. Те ще изпълнят забележителния танго-цикъл на Астор Пиацола „Годишните времена на Буенос Айрес“. Ансамбълът ще изпълни още две творби за струнен оркестър – цикъла „Гръцки танци“ от Никос Скалкотас и Дивертименто от Бела Барток.

На 1 април, в навечерието на големия християнски празник Великден, Европейски музикален фестивал организира изпълнение на грандиозната композиция на Йохан Себастиан Бах „Матеус пасион“. Грандиозната почти 4-часова композиция за два хора, петима солиста и оркестър ще бъде представена в съвместна продукция с фондация "Бахово общество в България".

Най-известният английски ансамбъл Академия St Martin In The Fields гостува в България на 6 април. В рамките на Европейския музикален фестивал оркестърът ще изпълни творби на Едуард Елгар, Бенджамин Бритън, Антонин Дворжак и Волфганг Амадеус Моцарт.

Музикалната програма продължава на следващия ден 7 април с магнетичната българска цигуларка Мила Георгиева с концерт на Йоханес Брамс. Изпълнението ще бъде с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентската палка на Лучано Ди Мартино.

Зала „България“ ще бъде озвучена на 5 юни от ансамбъл „Белтанго“ от Белград и AGВU Sofia Chamber Orchestra с диригент Бедрос Папазян. Към тяхното изпълнение се включва танцовата двойка Даниел Аранда и Анатина Люк. Известният сръбски музикант Александър Николич подготвя аранжименти на танга за квинтет и симфоничен оркестър специално за събитието.