fbpx Българско участие на пролетния архитектурен салон в Женева | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българско участие на пролетния архитектурен салон в Женева

 

На 06 юни 2013 г. в Женева, Швейцария по време на пролетния салон “Le printemps de I'immobilier” бе открита авторска изложба “BEYOND THE COPY-PASTE” на проф. д-р арх. Бойко Кадинов. Организатори на салона са издателите на списанието “Prestige Immobilier”, което се занимава с архитектурата и дизайна на градската и публична среда, както и с представянето на различното архитектурно мислене и философия.

Стотици посетители присъстваха на официалното откриване на салона, който се провежда в една от най-престижните изложбени зали, “плуващата” върху река Рона, реконструирана бивша водноелектрическа централа. Специално място в салона заема авторската архитектурна изложба на проф. Бойко Кадинов, която предизвика бурен интерес сред женевските медии.

Впечатление сред представителите на съвременното строителство и архитектура правят авангардните идеи на проф. Кадинов, както и успешните му опити за съвременна интерпретация на регионалните култура и изкуство. Неговото творчество в синхрон с думите на най - известния гражданин на Женева, Жан – Жак Русо - “... назад към природата”.

От няколко години издателите на “Prestige immobilier“ проявяват интерес към творчеството и авторската философия на арх. Кадинов и нееднократно са публикували негови интервюта и статии. След успешното представяне на “BEYOND THE COPY-PASTE” в Лондон, поканата от Женева е провокирана от темата за качественото и индивидуално поведение в архитектурата, което е и една от темите и целите на самото изложение. Проблемът за превръщането на комерсиалното в нискокачествен продукт с кратък срок на годност е актуален въпрос, който занимава професионалната архитектурна мисъл в съвременното общество.

Лидерското място на швейцарската архитектура в световен мащаб се дължи както на различната гледна точка, която тя представя, така и на принципите на т. нар. ‘’отговорна архитектура’’ (“raisonnable architecture”), съобразена с екологичния начин на живот и енергоефективност. Това прави представянето на арх. Кадинов още по-значимо за България и българската архитектурна традиция.

Салонът “Le printemps de I'immobilier” има за цел да срещне всички участници с отношение и значимо присъствие в създаването на всичко онова, което се нарича недвижимост и което всеки един обитава публично и лично.
Поканата за представяне на авторската изложба на арх. Кадинов на изложението е желание да се “сподели на глас” възможното “друго” - високо професионално поведение, търсещо индивидуален подход към различните проекти и теми.
На 07 юни 2013 г. в Лондон предстои да бъде представен макет на една от последните творби на арх. Кадинов.