fbpx Кристиан Тилеман ще дирижира Новогодишния концерт на Виенската филхармония | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Кристиан Тилеман ще дирижира Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Кристиан Тилеман е сред най-търсените диригенти и е световнопризнат за един от най-съвършените интерпретатори на творчеството на Рихард Вагнер и Рихард Щраус. Роденият в Берлин музикант в момента е главен диригент на Саксонската държавна капела и е определен за музикален директор на Държавната опера "Унтер ден Линден" в Берлин. Сътрудничеството на Тилеман с Виенската филхармония датира още от 2000 г. Той редовно дирижира оркестъра в абонаментни концерти във Виенския Музикферайн, на Залцбургския фестивал и на турнета в Япония, Китай, Европа и САЩ. През 2019 г. маестрото за първи път застана на подиума на Новогодишния концерт на Виенската филхармония.

От ръководството на Виенската филхармония съобщават, че Тилеман е един от диригентите, който е особено близък до оркестъра. Именно с него оркестърът ще сложи начало на отбелязването на 200-годишнината от рождението на Антон Брукнер. Затова за първи път в програмата е включено и произведение на Брукнер, както и на няколко велики, макар и все още непознати съкровища от династията Щраус и нейните околности.

Новогодишният концерт на Виенската филхармония се е превърнал в едно от най-големите събития в света на класическата музика. В началото той е организиран с цел да приповдигне духа на хората и да отвлече вниманието от загубата на войната, а днес е един от символите на настъпващата Нова година. Излъчва се традиционно от над 90 телевизии в цял свят и допринася за обединяването на хората в една общност, отдадена на музиката и красотата.

Не случайно всеки детайл от събитието е изпипан до последна подробност. Особено внимание се отделя на флоралната украса, която представлява празник за всички сетива. Дълги години цветята пристигаха от италианския град Сан Ремо, а от 2015 г. филхармонията си сътрудничи с Виенските общински оранжерии. Украсяването започва още на 27 декември, като близо 30 000 стръка цветя превръщат Златната зала в Музикферайн в невероятна цветна градина. След края на концерта публиката традиционно си взема по едно стръкче за спомен.

Снимка: Новогодишният концерт 2019 г. с Кристиан Тилеман © Wolf-Dieter Grabner