fbpx Представят сборник с есета на Румен Леонидов | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представят сборник с есета на Румен Леонидов

Столичното читалище “Гоце Делчев-1927”, единственото в София, основано от бежанци от Егейска и Вардарска Македония, организира представяне на част от публицистичното и критическото творчество на поета Румен Леонидов, което ще се проведе на 29 март 2012 от 18 ч. в Столичната библиотека, пл. „Славейков” 4. Както е известно, авторът на „Уплашеният човек” е правнук на войводата Леонид Янков, на когото бе посветена стихосбирката му „Сляпа неделя”, най-продаваната стихосбирка за миналата година.

Сборникът „Уплашеният човек” съдържа 40 „свободни съчинения” от Румен Леонидов, писани през последните 11 години. Това са особени есета, нов вид очищения, интелектуални проповеди, очовечаващи скърби, плач по Неповторимия случай в сюжета на вселената Константин Павлов и Простосмъртния пророк Йордан Радичков, литургии за Христо Фотев и Никола Фурнаджиев, надгробно слово за Христо Смирненски, усамотение с Христо Ботев, който, според автора, ако беше жив, щеше да бъде безработен.

И още: реч за Яворов и Демоните на българския дух, одяконяване с Васил Кунчев Левский – извънбрачното дете на Свободата, който е предаден за пари. Тук са и озарения за сляпата светица Преподобна Стойна и жената микроскоп, феноменалната българка Слава Севрюкова, както и силни, къси удари от близка дистанция, разтърсващи ченето на съвремието, плюс осветлени откровения и живи примери от мъртвите духовни настойници.

„Уплашеният човек” завършва с едноименното есе, което стана емблематично за Леонидов, след лекцията му на същата тема, изговорена по време на Международните празници на поезията в Любляна, Република Словения.
Съставител и редактор на сборника е есеиста Асен Валентинов. Книгата е отличена в конкурса „Помощ за книгата” на Министерството на културата и излезе със знака на изд. „Изток-Запад”.
Известният адвокат Хари Харалампиев е автор на шест книги с литературни отзиви, есета, публицистични текстове, знакови защитни речи, словесни портрети за български предводители на словото, лични разпятия от думи.