fbpx Балканската музикална треска отново във Виена | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Балканската музикална треска отново във Виена

Балканската музикална треска отново във Виена

След едногодишна творческа пауза на 26 април 2012 г. във Виена се възражда музикалната «Балканска треска». Премиерата на фестивала на балканската музика бе през 2004 г. и с годините се превърна в най-голямото музикално събитие в Европа, посветено на този регион. Според организаторите Виена е идеалното място за провеждане фестивала, защото австрийската столица е най-северният мегаполис в югоизточна Европа и през вековете е влияла по различен начин върху съдбата на Балканите.

«Балканска треска» представя преди всичко музикалната култура на Балканите, която свързва, а не отличава народите. До 13 май на пет сцени ще звучи традиционна балканска музика, но не чист фолклор. Любителите на джаза ще могат да се насладят на виртуозните умения на музиканти от 12 страни и нации. Сред участниците са и представители на т.нар. ъндерграунд и независимата музикална сцена. Всевъзможни музикални и стилови комбинации ще покажат Балканите като креативен, многостранен и завладяващ дъха регион.

България е известна по света като център на джаза и едновременно с това център на традиционната музика в югоизточна Европа. Въпреки изучаването на джаз в музикалните институти и популярността му у нас трудно се живее от този стил музика. И нищо чудно, че много от музикантите избират емиграцията като начин на живот. На 1 май премиера във Виена ще има уникалната джаз формация «Български емигрантски джаз съюз» в състав Димитър Бодуров (пиано), Петър Славов (контрабас), Владимир Кърпаров (саксофон), Александър Владигеров (тромпет), Димитър Льолев (саксофон) и Борислав Петров (барабани). Проектът е дело на ръководителя на «Балканска треска» Георги Дерменджиев, известен като Амброл Иглеников, който кани шестима представители на новата диаспора на българския джаз. Всички те са сред звездите на джаз сцената в градовете, където са емигрирали - Ню Йорк, Амстердам, Ротердам, Виена и Берлин. Александър Владигеров, който живее и работи във Виена, и Владимир Кърпаров от Берлин са познати на австрийската публика от предишни участия в «Балканска треска». Петър Славов е роден в Хелзинки, израства в България и от години живее в Ню Йорк, а Димитър Бодуров, Димитър Льолев и Борислав Петров правят българския етно джаз популярен сред холандската публика.
И в тазгодишното издание на фестивала няма да липсват утвърдените и добре познати в Австрия имена на Теодосий Спасов и Милчо Левиев - джаз легенда и един от създателите на стила балкански джаз.

 

Facebook коментари