fbpx Излиза книгата „Първите дами на Средновековна България“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Излиза книгата „Първите дами на Средновековна България“

Когато обърнем поглед към световната история, ще се убедим, че в написаното и познатото ни от нея, преобладават мъжете. Съвсем обяснимо, на преден план изпъкват силните фигури на държавниците, вое­началниците, духовните водачи, отшелниците, „про­кълнатите“ еретици, големите философи, писатели, художници и музиканти, едрите финансисти, тър­говци и всевъзможни силни на деня... И все пак, макар и рядко, срещаме някоя смела дама, оборила предразсъдъците и счупила стигмата за „слабия пол“.

Темата за ролята на жената през Средновековието, включително в българското държавно и етнополитическо пространство, набира популярност едва в последно време. Много въпроси намират своите отговори, макар все още наличните сведения да са оскъдни.

Кой български цар е бил женен за французойка? Имал ли е Симеон Велики дъщеря? Кои български принцеси стават „първи дами“ в чужди страни и красят владетелските дворове от Ромейската и Латинската империя до Босна и Полша? Коя българка е единствената владетелка в Европа през XIV в. без благороднически произход.

Ако не знаете отговорите на тези въпроси, но все пак сте любител на историята, то една от най-новите книги на българския литературен пазар ще ви заинтригува. „Първите дами на Средновековна България“ излиза под логото на сдружение „Българска история“, а автор е всепризнатият медиевист и дългогодишен преподавател във Великотърновския университет – проф. Пламен Павлов.

Издателите уточняват, че книгата повдига завесата над женското присъствие в тези далечни времена, с присъщите за него сила, авторитет и непоклатимост. Допълват и че тази традиционно пренебрегвана тема е представена по увлекателен и достоверен начин, превърнал се в емблема за творчеството на проф. Пламен Павлов. В текста се разказва за малко познати личности от царския двор като дъщерите на цар Самуил, сестрата на Крум и съпругата на севастократор Калоян.

В предговора на своето произведение авторът пише:

Въпреки преобладаващо мъжките характеристики на политиката (обстоятелство, което не е преодо­ляно напълно дори и в нашия век), има не един случай, когато цариците превъзхождат по качества и енергия своите мъже. Разбира се, високото място в държавната и обществената йерархия носи привилегии, разкош, скъпи одежди, многобройна свита, предана прислуга, всички екстри на всекидневния живот. Казаното дале­че не означава, че владетелките и принцесите непре­менно водят спокоен, щастлив, изпълнен с радости жи­вот – напротив, често в тяхно лице можем да видим може би най-нещастните жени на тяхното време, но... повече за всичко това ще разберете в самата книга.