fbpx Излиза книгата „Първите дами на Средновековна България“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Излиза книгата „Първите дами на Средновековна България“

Водеща снимка
Да

Излиза книгата „Първите дами на Средновековна България“

Когато обърнем поглед към световната история, ще се убедим, че в написаното и познатото ни от нея, преобладават мъжете. Съвсем обяснимо, на преден план изпъкват силните фигури на държавниците, вое­началниците, духовните водачи, отшелниците, „про­кълнатите“ еретици, големите философи, писатели, художници и музиканти, едрите финансисти, тър­говци и всевъзможни силни на деня... И все пак, макар и рядко, срещаме някоя смела дама, оборила предразсъдъците и счупила стигмата за „слабия пол“.

Темата за ролята на жената през Средновековието, включително в българското държавно и етнополитическо пространство, набира популярност едва в последно време. Много въпроси намират своите отговори, макар все още наличните сведения да са оскъдни.

Кой български цар е бил женен за французойка? Имал ли е Симеон Велики дъщеря? Кои български принцеси стават „първи дами“ в чужди страни и красят владетелските дворове от Ромейската и Латинската империя до Босна и Полша? Коя българка е единствената владетелка в Европа през XIV в. без благороднически произход.

Ако не знаете отговорите на тези въпроси, но все пак сте любител на историята, то една от най-новите книги на българския литературен пазар ще ви заинтригува. „Първите дами на Средновековна България“ излиза под логото на сдружение „Българска история“, а автор е всепризнатият медиевист и дългогодишен преподавател във Великотърновския университет – проф. Пламен Павлов.

Издателите уточняват, че книгата повдига завесата над женското присъствие в тези далечни времена, с присъщите за него сила, авторитет и непоклатимост. Допълват и че тази традиционно пренебрегвана тема е представена по увлекателен и достоверен начин, превърнал се в емблема за творчеството на проф. Пламен Павлов. В текста се разказва за малко познати личности от царския двор като дъщерите на цар Самуил, сестрата на Крум и съпругата на севастократор Калоян.

В предговора на своето произведение авторът пише:

Въпреки преобладаващо мъжките характеристики на политиката (обстоятелство, което не е преодо­ляно напълно дори и в нашия век), има не един случай, когато цариците превъзхождат по качества и енергия своите мъже. Разбира се, високото място в държавната и обществената йерархия носи привилегии, разкош, скъпи одежди, многобройна свита, предана прислуга, всички екстри на всекидневния живот. Казаното дале­че не означава, че владетелките и принцесите непре­менно водят спокоен, щастлив, изпълнен с радости жи­вот – напротив, често в тяхно лице можем да видим може би най-нещастните жени на тяхното време, но... повече за всичко това ще разберете в самата книга.

Facebook коментари