fbpx Изложба с моменти от живота на Борис Христов | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изложба с моменти от живота на Борис Христов

Уникална изложба могат да разгледат столичани и гостите на София до 22 април. В градинката „Кристал”, на специално изготвени пана, са разположени моменти от живота и творчеството на един от най-големите баси – Борис Христов. Изложбата е посветена на 100 години от неговото рождение и е част от официалните чествания, организирани в негова памет.

Директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов, който е работил с Борис Христов в последните години от живота му, откри официално изложбата. Специално за събитието дойдоха ученици от 11-ти клас от Класическата гимназия в София, откъдето на 23 януари започнаха честванията на юбилея.

Паната показват моменти от детството, младата и зрялата творческа възраст на изпълнителя. В изложбата са включени непоказвани снимки, които са част от личния архив на Ваня Пръвчанска-Иванова - приятелка на Борис Христов. Те са предоставени от сина й – проф. Захарий Иванов.

На Борис Христов са посветени няколко предстоящи събития в Софийската опера и балет – спектаклите „Аида” от Джузепе Верди на 9 и 10 май, спектакълът „Дон Карлос” от Джузепе Верди на 31 май и 20 септември, операта „Фиделио” от Лудвиг ван Бетовен на 8 юни.

На 18 май в Софийската опера и балет ще се състои гала концерт, посветен на Борис Христов, а на 19 май следва Юбилейна конференция за него в БАН. Кулминационен момент в честването на певеца ще бъдат спектаклите на операта „Борис Годунов” от Модест Мусоргски на 27, 28 и 29 юни на открито пред храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Повторението на „Пръстенът на нибелунга” в периода 23 – 29 юли 2014 г. също е посветено на Борис Христов, чиято кариера започва с концертно изпълнение на една от ключовите роли в тетралогията.