fbpx За първи път Софийската филхармония ще свири в голямата зала на Берлинската филхармония | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

За първи път Софийската филхармония ще свири в голямата зала на Берлинската филхармония

На 12 декември за първи път в своята история Софийската филхармония ще гостува в голямата зала на Берлинската филхармония. Концертът е иницииран от Българския културен институт в Берлин и е посветен на неговата 60-та годишнина.

Програмата включва Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров и Симфония №4 „Италианска“ от Феликс Менделсон-Бартолди. Солист ще бъде виртуозният български пианист Людмил Ангелов, а на диригентския пулт ще застане маестро Найден Тодоров:

„За нас е огромна отговорност да представим българската култура в тази емблематична зала. Животът на Панчо Владигеров е тясно свързан с Берлин. Той печели два пъти наградата „Менделсон“, докато специализира в Берлинската музикална академия. Там той композира и някои от най-значимите си произведения. С този концерт искаме да  покажем тези културни връзки.”

Българският културен институт в Берлин е основан през 1962 г. като културен център в бившата ГДР с основна задача да разпространява български книги и записи. От 1962 г. той насърчава културния обмен между България и Германия и представя актуална картина на нашето изкуство. От 1997 г. съществува като културен институт.

През годините Институтът се утвърждава не само като център за разпространение на българската култура, но и участва в организирането на двустранни дипломатически срещи между България и Германия. През 2019 г. камерен оркестър от Софийската филхармония беше специален гост на честването на 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Германия.

Две седмици преди престижния гастрол, на 26 ноември, Националният оркестър ще представи Италианската симфония на Менделсон и в зала „Ватрослав Лисински“ в Загреб. Поканата от хърватските организатори е резултат от изключително успешното гостуване на Филхармонията там през 2019 г. Солист в Загреб ще бъде обичаният български цигулар Веско Ешкенази. Той ще представи Концерта за цигулка от Менделсон.