fbpx Луис Басат с най-високо отличие от Софийския университет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Луис Басат с най-високо отличие от Софийския университет

Носителят на стотици отличия в областта на рекламата Луис Басат изнесе лекция в Аулата на Софийски университет на тема „Креативността“, с която представи и едноимената си книга. Събитието беше отворено за студенти, рекламисти, визуалисти, журналисти и академици. Това беше последното от поредицата културни и образователни събития от проекта “Луис Басат и креативността”, които представиха житейския път, творчество и успехите на една от най-ярките креативни личности на нашето време. Проектът се осъществи по покана на Фондация Фотофабрика.

На тържествена церемония в Министерство на външните работи на 28 ноември Басат получи отличието "Посланик на добра воля" лично  от заместник-министъра на външните работи Румен Александров. Заместник-министър Александров изтъкна както българския произход на Басат, така и неговата дейност в областта на успешната международна комуникация.

На 29 ноември беше открита и изложбата „Съвременно каталунско изкуство 1950 – 1979 – Колекция Басат“. Чиида, Мирó, Тàпиес, Домингес, Агилар, Клавé, Гиновар са само част от артистите, чиито произведения са включени в изложбата. Те са подбрани от изкуствоведа Яра Бубнова и екипа на Националната галерия и могат да бъдат видяни в Национална галерия КВАДРАТ 500 до 15 януари 2017. Творбите са създавани през периода 1950 – 1979 г. и се показват за първи път извън Испания. Те илюстрират тясната връзка между концептуалното изкуство и рекламата и представят едни от най-интересните години на съвременното каталунско изкуство.

Проектът се осъществи с подкрепата на ДКИ към МВнР, Министерството на културата, Столична община, Испанското посолство и институт Сервантес.