fbpx Градският фестивал A to JazZ в София събра хиляди слушатели | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Градският фестивал A to JazZ в София събра хиляди слушатели

Дванадесетото издание на най-големия фестивал за градска култура и музика постави фокус върху София и България като източник на нова музика и творческо съдържание за европейските фестивали. Четирите фестивални дни обединиха артисти от световна класа, изгряващи таланти, родни изпълнители, професионалисти от фестивалната индустрия и многохилядна публика. Тази синергия роди не само неповторима емоция и любов към културата и изкуството, но и ключови действия за позиционирането на България върху културната карта на Европа и международната музикална сцена.

„Това е нашата кауза извън целия музикален празник, който честваме всяка година. Заедно с ключови международни експерти, фестивални директори, музикални журналисти и талантливи изпълнители работим за все повече видимост на българските и  балканските артисти в Европа и света.“ разказва Петър Димитров, основател на A to JazZ.

снимки A to JazZ

В първия шоукейс за уърлд музика в България изпълнители от осем държави представиха своите уникални проекти. Сред фаворитите на публиката бяха сръбското дуо Alice in Wonderband, унгарските новатори Duckshell, перкусионистите Hands in Motion и взривяващата Fanie Fayar. Всички артисти взеха участие в музикалната конференция A to JazZ Talks, където обмениха опит с експерти, букъри и фестивални директори от Европа. Редица от тях получиха директни предложения за следващи ангажименти, което за първи път се случва по време на фестивала. Това превръща A to JazZ в ключов партньор на Европейската шоукейс платформа Upbeat в региона и разпространител на ново съдържание.

A to JazZ бележи цялостен принос в културен, икономически и социален аспект заедно с целенасочени действия за устойчиво развитие. По данни на Екопак тази година общият отпадък, генериран по време на фестивала, бележи спад с над 30%. Събраната пластмаса е 500 кг., два пъти по-малко от миналата година, благодарение на нововъведените чаши за многократна употреба.

Над 2 тона стъкло и 300 кг. хартия ще бъдат директно рециклирани. По време на фестивала за втори път бе проведено мащабно икономическо изследване в партньорство с Алфа Рисърч, което през септември ще представи сравнителен анализ и данни за приноса на A to JazZ в икономиката и обществото. През 2019 г. за първи път бе измерен ефектът на фестивала, показвайки значителен ръст както в аудиторията на събитието - с 15% на годишна база, така и в неговия принос за местната икономика, който се равнява на близо 3 пъти направената инвестиция.

“A to JazZ никога не свършва!“ заявиха организаторите и обявиха директно от сцената датите на следващото издание. Фестивалът през 2024 г. ще се проведе от 4-ти до 7-ми юли и отново ще бъде четири дни, обещавайки още стойностно съдържание, нови постижения и незабравима музика.