fbpx Книга за театъра | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Книга за театъра

етикети

Пътешествие из света на театъра и театъра на света. От Япония до Канада. От Швеция до ЮАР. През Китай, Южна Корея и, разбира се, театрална Европа. От 2003 до 2012 г. Или: още 10 години. След 10-те, описани в "На театър по света” (1993–2002).
Книгата е опит да бъдат уловени и пресъздадени онези мигове от Голямото Изкуство, които уж безвъзвратно отлитат – нали театърът се случва само тук и сега – ала, всъщност, остават толкова трайна диря в душите ни, че ни правят веднъж завинаги други. Или може би просто ни връщат към нас. Като ни припомнят какви сме дълбоко в себе си.
В този смисъл “Още театър, още свят” е също и опит за предоставяне на възможно най-убедителен “доказателствен материал” в защита на една естетическа и житейска позиция, свързана с красотата, хармонията и Доброто, която продължава да бъде водеща в сферата на изкуството от край време и по цял свят.

Проф. д-р Калина Стефанова е автор (съставител и съавтор) на 12 книги за театър, четири от които (на английски език и с премиери в Ню Йорк, Лондон и Вроцлав) са включени в задължителната и препоръчителна литература в университети в САЩ, Великобритания, Канада, Хърватска и др. и се намират в библиотеки по цял свят. Има публикации на 23 езика в 25 страни, преподавател е в НАТФИЗ “Кр. Сарафов” и е изнасяла лекции и водила семинари в 12 страни, сред които Китай, Сингапур, Южна Корея, Чили, Канада. Била е гостуващ учен в Япония, Малта, ЮАР и САЩ (Нюйоркския университет, със стипендия Фулбрайт), както и стипендиант на Британския съвет в Лондон. В продължение на два мандата (2001–2006) е вицепрезидент на Международната асоциация на театралните критици и неин Директор Симпозиуми (2006–2010). Автор е и на две нетеатрални книги, първата от които, “Джуджетата на Ани” (приказка за възрастни), донесла й сравнения с духа на Екзюпери, е издадена в България, Южна Корея, Македония, Португалия, Испания, Бразилия, Япония, Виетнам и Китай. Втората книга е ”ПОСЛЕДНИЯТ ИЗХОД – историята на един разговор” е пропита с тревога за състоянието на душите ни като причина за състоянието на света днес.

Издава УНИСКОРП, размери: 16 x 23 см, мека корица, ISBN 978-954-330-373-1, Цена: 12,00 лв.