Фестивал на хартията в София

етикети: 

За шести пореден път в различни галерийни пространства на София, фондация „Аматерас” представя изкуството на творби от хартия. Тази година фестивалът ще премине под мотото „ТРАНСФОРМАЦИЯ В ХАРТИЯ” и това е свързващата линия между разнообразните акции в рамките на събитието.

През 2016 фокусът е върху между културния диалог и представянето на професионални мрежи и сдружения в София и колекции на Феста в държави извън Европа – Латинска Америка.

Хартиеното изкуство е нов раздел в съвременното изкуство сродяващ традиции и съвременност, иновации и високи достижения. Инспирира редица световни автори към нов подход и в много известни световни музеи или известни биеналета, могат да се срещнат великолепни произведения от това изкуство.

В програмата тази година има представени произведения от над 200 автора от 31 държави във всички раздели на изобразителните изкуства и над 100 театрали в раздел театър. Ежегодно СХАФ се стреми да представя интригуващи експозици в различните си локации, вълнуващи театрални спектакли, редица от тях с награди от български и световни форуми, десетки млади хора участващи в съпътстващите събития и високи професионалисти от България и чужбина изнасящи лекции, пърформанси, демонстрации и уъркшопи. 

Неизменно в програмата има много голям акцент върху японско изкуство, което се показва в Галерия МАЗДА и дава финес и изисканост на цялостната визия на Феста. Тази година и петте локации са с много ярки експозиции, контрастиращи една на друга, но обхващащи по своеобразен начин темата за трансформацията - духовна материална и физическа. Хартията е просто лакмус на въображението през който идеите, визиите, търсенията преживяват често втори или трети живот и изпълват пространството със своята виталност. 

Изложбата в СГХГ показва произведения от хартия на български и чужди автори, обединили своите усилия около идеята за белия цвят като носител на пластични ефекти, естетически внушения и духовни послания.

Хартията е любим материал за много творци, които намират в нея изключително разнообразни възможности за израз. Многобройни техники и начини на третиране могат да й придадат пластичност, обеми или движение. Хартията е крехка, уязвима и нежна, но също така и груба, жилава, твърда. Многопластова или прозрачна, с различна фактура, релеф или форма, тя създава неизчерпаемо разнообразие от структури, пространства и състояния.

Белият цвят, символ на чистота, духовност и съвършенство, е особено изразителен за спецификата на хартията. Като контраст със сложните и напрегнати отношения в съвременния свят, експозицията въвежда зрителя в един свят на ефирна тишина, на изящна игра, съзерцание и духовно осмисляне.

Сред участниците в изложбата са Анджиола Чърчил, Маргарета Манервик, Джими Пуули, Аяко Абе Милър, Даниела Тодорова, Йошио Хасегава, Валентин Балев, Yuko Nishimura, Ина Дамянова, Рагхилдур Стефансдотир, Рената Гирлеро и Атанас Михалчев.

В рамките на изложбата са предвидени лекция на Галина Герасимова на 19 май, видеолекция за магията на театър БУДО и пърформанс на 25 май.

 

 

 

Facebook comments