fbpx Голяма част от лошите кредити са за малки суми | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Голяма част от лошите кредити са за малки суми

Голяма част от лошите кредити са за малки суми

От хората, които са измерилите личния си кредитен рейтинг с доход под 1000 лева 29.3% от тях са с лош кредитен рейтинг, 48.7% са с добър кредитен рейтинг, 16.6% са с много добър кредитен рейтинг и 5.4% са с отличен. Това сочат данни от анализ на онлайн консултанта creditpoint.bg.

Оказва се, че хората с доходи под 1000 лева са били доста по-смели в решението си да теглят кредити и да задлъжняват. Това е обяснимо, тъй като хората с по-ниски доходи трудно могат да спестяват и когато трябва да направят някъкъв по-голям разход, разчитат на кредит. От друга страна прекаляването с кредити пък поставя личните им финанси под сериозно изпитание и най-малкото сътресение в доходите им може да доведе до дългосрочни и сериозни финансови затруднения. Друга интересна тенденция е масовото търсене на суми до 3000 лева с цел запълване на дупки в семейния бюджет.

Като основни причини за искането на малък кредит хората изтъкват натрупани задължения към ютилити компании, покриване на заеми от приятели и роднини, рефинансиране на изтеглени бързи или стокови кредити, необходимост от належаща покупка на нещо за дома, осигуряване на средства за изкарване на зимата и др.

Търсенето на по-малки суми в голяма степен потвърждава и интереса към бързите кредити, който значително нарасна през последните няколко години. Малките суми не са много рискови, но трябва да се връщат и тогава се теглят нови, защото в противен случай може да се стигне до проблеми. Голяма част от лошите кредити на пазара в момента са формирани точно от кредитни задължения по потребителски кредити и кредитни карти, което показва, че неправилната преценка при тегленето и ползването им води след себе си проблеми в обслужването им.

Facebook коментари