fbpx Интерконекторът с Румъния дава сигурност на доставките | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Интерконекторът с Румъния дава сигурност на доставките

Интерконекторът с Румъния дава сигурност на доставките

Междусистемната газова връзка България-Румъния ще даде сигурност на доставките на синьо гориво за страната. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при първата копка на българския участък на тръбата в Русе.

Интерконекторът ще свърже газовите системи на България и Румъния и по този начин ще даде възможност да използваме както румънски природен газ, така и гориво от други държави в Централна Европа, посочи Добрев. Той припомни, че в румънската част на дълбоко Черно море вече са открити между 40 и 80 млрд. куб. м. природен газ, което е значително повече от консумацията в северната ни съседка. Министър Добрев акцентира и върху факта, че максималният капацитет на интерконектора е 1,5 млрд. куб. м., което е около половината от годишната консумация у нас.

Убеден съм, че в района на „Блок Хан Аспарух” също ще бъдат открити значителни количества газ, а и нефт, каза по време на церемонията премиерът Бойко Борисов. По неговите думи това дава възможност за реална диверсификация на енергийните доставки за нашата страна.
Междусистемната газова връка България – Румъния се изпълнява съвместно от Булгартрансгаз ЕАД и румънското газово дружество Трансгаз СА. Тръбата е с обща дължина 25 км., от които 15,4 км. на българска територия, 7,5 км. на румънска и 2,1 км. подводен преход под река Дунав. Прогнозната обща бюджетна стойност на проекта е определена на 23,8 млн. евро. По линия на Европейската енергийна програма за възстановяване е отпуснато безвъзмездно финансиране в размер на 8,9 млн. евро. Участъкът на българска територия е на стойност 7,1 млн. евро. Той се финансира с 4,4 млн. от Европейската енергийна програма за възстановяване и 2,7 млн. евро съфинансиране от страна на Булгартрансгаз.

Facebook коментари