fbpx Малкият бизнес получава бюджетни средства за иновации | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Малкият бизнес получава бюджетни средства за иновации

За първи път постигаме конкретно взаимодействие между национално финансиране и европейски средства за бизнеса, това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на среща в с представители на местния бизнес в Пловдив. От бюджета са отпуснати 20 млн. лв. бюджетни средства за Националния иновационен фонд. Тече седма конкурсна сесия на фонда, компаниите могат да подават проекти в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

През новия програмен период финансирането по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. ще бъде от 1,413 млрд. евро - с 300 млн. повече от предишния. Фокусът сега е върху иновации, разработване и внедряване на нови услуги и продукти. 72% от средствата са предназначени за иновации и технологично развитие, 25% ще отидат за зелена икономика и 3% за техническа помощ. Средствата ще бъдат разпределяни с грантове за безвъзмездна финансова помощ, както и чрез ваучери. Значително ще бъде облекчен и механизмът за кандидатстване. Разплатини са всички забавени средства към бенефициентите. Българската банка за развитие (ББР) предвижда специфични продукти за МСП - за предекспортно финансиране и за предприятия в затруднено положение.

Министър Стойнев подчерта също, че данъчно-осигурителната тежест няма да се повишава, нито ще се увеличат данъците и ще се създават все по-благоприятни условя за правене на бизнес в нашата страна. Предстои да се приеме промяна в улеснение на инвеститорите, които да не попълват 8 декларации и 7 формуляра, а сега с един документ от 4 странички да получат отговор до 10 дни за старта на своя бизнес в България, заключи министър Стойнев.