fbpx Мансардата- разумната инвестиция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мансардата- разумната инвестиция

Мансардата- разумната инвестиция

етикети

Автор

Живеете в някой от старите градски квартали. Децата растат и жилището става тясно, а вие дори не подозирате, че имате гарсониера.
Става въпрос за таванските стаи на апартаментите в централната част на София, Пловдив, Варна и всички големи градове.

Там всеки апартамент има таван с площ около
15 кв.м (3х5 м) и височина в най-високата част около 3,8 м (снимка 1). Можем да спечелим още около
5 кв. м, ако точно над вратата направим “полуетаж”- нещо наподобяващо подиум, на височина около 2 м и ширина около 1,5 м, така че да опира в стената над вратата, но да остава разстояние до покрива. Този “полуетаж” е лека дървена конструкция, която може да приюти матрак, саксия, малък рафт за книги и будилник - казано накратко - мястото за спане! А защо не кокетен офис?! Вече имате две помещения с обща площ 20 кв.м!

Как да решим проблема с осветлението, така че да бъде едновременно практично, красиво и да не изисква голяма инвестиция и различни разрешителни? Това се решава лесно с монтажа на няколко покривни прозореца (долу), веднага над стената - те осигуряват гледката, и няколко по-малки горе, почти до билото, за да има светлина в изобилие! (снимка 4).
Покривните прозорци правят помещението просторно! Долните “включват” към помещението цялата гледка над короните на дърветата и околните покриви, като създават усещането за полет! Тези на втория ред правят така, че височината и светлината допълнително разширяват стаята!

Естествено накрая всичко опира до цената:

  1. покривни прозорци - 2 400 лв.
  2. вата и гипсокартон за тавана и стените - 2 000 лв.
  3. настилка - 500 лв.

Дотук сумата излезе 5 100 лв. Да не забравим - малка баня 1х1,2 м, леки мебели и ...непредвидени разходи -
всичко 10 000 лв.! Това е цената на едно ново допълнително жилище. Ако пък имате повече простор, всичко може да изглежда така

За други идеи или изпълнение:
www.velux.bg или тел.02/ 955 99 30

Facebook коментари