fbpx Добре дошла, Есен! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Добре дошла, Есен!

На 22 септември светлата част на деня се изравнява с нощта и  настъпва астрономическата есен в Северното полукълбо на Земята. Всъщност есенното равноденствие дава началото на астрономическата есен и след тази дата денят започва да се скъсява.

През годината Слънцето последователно осветява Северното и Южното полукълбо, и така сменя в тях лятото и зимата. Само в два дни от годината то се намира разположено на своеобразен екватор, като изравнява продължителността на светлата част на деня и нощта.

Когато дните започват да стават по-къси, широколистните дървета започват да дават сигнали към листата си да намалят производството на хлорофил - зеленият пигмент, от който зависи цвета на листата и фотосинтезата и листата започват да избледняват.

Според народните представи обаче още от Кръстовден (14 септември) слънцето почва да захожда към зимата и денят се „кръстосва“ с нощта – или те се изравняват. Времето започва да застудява, водите на морето и реките изстиват. Така настъпва краят на летния сезон и идва началото на усиления есенния селскостопански сезон.