fbpx Млади оперни таланти в "Евгени Онегин" на родна сцена | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Млади оперни таланти в "Евгени Онегин" на родна сцена

С писмо до ректора на Московската консерватория - Николай Рубинщайн, П.И.Чайковски изповядва най-голямата си мечта - да постави новата си опера „Евгений Онегин” в Консерваторията и в нея да участват само млади певци. И потвърждава: „Никога няма да дам тази опера на директори на театри, преди да мине в Консерваторията. Писал съм я за нея…”

Да върнем това произведение към генезиса на първия му сценичен живот сега е и моята идея да се постави на сцената на Софийската опера с най-млади, даже начинаещи оперни певци, споделя академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет за премиерата на операта "Евгений Онегин" на родна сцена.

Задачата към новата постановка е да бъдат открити и привлечени най-млади артисти, даже дебютанти, а и заедно с тях и професионалната изява също на млади режисьор и диригент, които също да дебютират в поставянето на тази творба на националната оперна сцена.

Не е лесна откриването на нови гласове за ролите, които да бъдат и добре подготвени и способни да се справят с трудните вокални и сценични характери в сложната дтраматургия на един толкова чувствителен музикален художник като Чайковски.

За стиловата и вокално-сценична интерпретация на неговите „лирични сцени”, както композитора нарича творбата си, специално от Русия п ристига Маестра Лариса Гергиева, известна пианистка и вокален педагог от Мариинския театър, всепризнат майстор в интерпретацията на руската оперна класика и отдадена в усъвършенстването на млади оперни певци не само в създадената от нея Академия в прочутия Мариински театър от Санкт Петербург, но и по света.

„Евгений Онегин” на сцената на Софийската опера е шанс, подтик и проверка за издръжливост, както и доказване и способност на младите в първи опит за някои, към едно трудно и безпощадно отдаване на професията на оперния артист, допълва акад. Карталов.
Средната възраст на изпълнителите в новата постановка на Софийската опера е 29 години, а публиката ще чуе нови гласове от България, Русия и Китай.