fbpx Български дизайнер облича балета за Новогодишния концерт във Виена | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Български дизайнер облича балета за Новогодишния концерт във Виена

Български дизайнер облича балета за Новогодишния концерт във Виена

Българският дизайнер Петър Петров в сътрудничество с колегите си от марката Елфенклайд ще проектира и ушие тоалетите на балета на Виенската щатсопера за традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония. Роденият през 1977 г. Петров живее от 1999 г. във Виена и е завършил там специалност Мода в Университета за приложни изкуства. Дизайнерът покорява виенската модна сцена с изчистения си стил и смесицата от западноевропейски и балкански стил. Негови облекла могат да се купят не само в Австрия, а и в САЩ, Китай и Япония – той е един от малкото работещи в Австрия дизайнери, които са успели да пробият и на световните модни подиуми. През 2009 г. той получава наградата на град Виена за мода и лайфстайл.

И тази година Новогодишният концерт ще бъде предаван директно в повече от 90 страни и така над 50 мил. зрители ще могат да се насладят на вечната музика на представителите на семейство Щраус. Българската телевизия започва излъчването в 12.15 ч. на 1 януари 2015 г. В програмата са включени и произведения на австрийския композитор Франц фон Супе и на датчанина Ханс Кристиан Лумбю. Точната програма се пази в тайна почти до последния момент и ще бъде съобщена на специална пресконференция на 29 декември. Но със сигурност се знае, че концертът ще бъде посветен на две годишнини: през 2015 г. Виенският университет става на 650 години, а Техническият университет навършва 200 години. Специално внимание ще бъде отделено и на известната виенска улица Рингщрасе, която догодина навършва 150 години. По този повод балетът на Щатсопера вече е заснел два танца именно на тази улица, където се намира и Виенският университет.

За пети път на диригентския пулт на концерта застава световноизвестния диригент Зубин Мета, а хореографията за втори път е поверена на миланската звезда Давиде Бомбана. Зубин Мета е едно от най-уважаваните имена в света на класическата музика и почетен диригент в оперните театри в Милано, Израел, Виена, Монреал, Лос Анжелис и Ню Йорк. Партньорството между Зубин Мета и Виенската филхармония започва през 1961 г., а през 2001 година той беше удостоен със званието "Почетен член на Виенската филхармония" - чест, оказвана на малцина артисти.

По време на паузите в Златната зала на Музикферайн телевизионните зрители ще видят кратък филм за Зубин Мета, а така също ще могат да надникат и зад кулисите на резиденцията на Виенската филхармония – Музикферайн.

снимка: ©Wiener Philharmoniker – Richard Schuster