fbpx Българин ще покорява Антарктика | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българин ще покорява Антарктика

Маркетинг дирокторът на Мото-Пфое Александър Костадинов потегли към своята втора мащабна експедиция, след като през 2012 г. пропътува от от София до Иглен нос в Южна Африка с Land Rover Defender. Сега приключенският дух на Сашо го отправя към Антарктика. Районът е с най-ниските средни температури, най-силните ветрове и най-голямата средна надморска височина в света. Годишните валежи са едва 200 mm по крайбрежието и далеч по-малко във вътрешността. Това е и най-студеното място на Земята, като на 08 декември 2013 г. в Антарктида е регистрирана рекордно ниската температура от -91,2° C. Слънчевите изгаряния често създават здравословни проблеми, защото снежната повърхност отразява почти всички ултравиолетови лъчи, които попадат върху нея.

В района на Антарктика могат да оцелеят само приспособените към студа растения и животни като пингвини, перконоги, бавноходки, акари, много водорасли и други микроорганизми, както и някои представители на тундровата растителност. Макар в района да няма много постоянни жители, по всяко време там пребивават редица научни работници от различни държави, живеещи в станции, в които се извършват изследвания в различни области на науката. България установява своето постоянно присъствие в Антарктика през 1988 г., когато е построено българското убежище на о. Ливингстън, обявено за база и наименувано „Св. Климент Охридски“ през 1993 г.

По пътят си към Антарктика Александър ще има шанса да посети и някои от най-екзотичните местности в Южна Америка, сред които Сантяго, Великденския остров и Пунта Аренас. В рамките на 3 седмици изследователят ще трябва да се нагажда от изключително топло време с очаквана температура в Чили от +31° до една от най-студените точки в света – Антарктика.

Експедициите в Африка и Антарктика са част от цялостен проект за пътувания, като следващите набелязани точки са Азия, Австралия, Северна и Латинска Америка. От там идва и името на проекта – Six-A (шест А).