fbpx На върха на екстаза | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

На върха на екстаза

На върха на екстаза

Знаете ли какво означават четирима млади хора, които крещат от удоволствие и усещат, че физическото им тяло е малко, за да поеме емоцията, която изпитват? Това значи “Volvo for life” или иначе казано тест-драйв на новото (второ поколение) Volvo C70, кабриолет.
Наистина точно така изглеждахме, когато потеглихме с кабриолета със свален покрив и летни музикални хитове, които озвучаваха цялото шосе. А и пътувахме към морето... Тримата ми колеги (само мъже) бяха на върха на екстаза от удоволствието да усещат вятъра в челото и свободата на цялото същeство. В случая аз шофирах - не, че се чувствах различно. Предвидливо обаче (както по филмите) бях се забрадила с ефирен летен шал, който предпазваше косите от вятъра. Всъщност на първите две седалки вятърът се усеща много слабо, но затова пък на задните при скорост над 100 км/ч. става почти непоносимо (наистина се разкрещях да намалят скоростта, когато имах неблагоразумието да седна отзад). Като се има предвид обаче, че такъв кабриолет се кара на “първа арабска” скорост, този проблем го няма. Но всъщност доста трудно е да удържиш 220 к.с.
Признавам, че за малко завидях на себе си.

Дизайнът наистина е великолепен. Този модерен кабриолет с пропорции, изваяни от ръката на класически художник, практически се превръща в автомобил с твърд покрив, който се сгъва на три секции. Едно натискане на бутон и за 30 сек. вече имате друг автомобил.
Няма какво да говоря за лукса на интериора, който наистина е на най-високо ниво. За новото Volvo C70 е разработена специална тапицерия Vulcaflex, която представлява синтетичен материал с повърхностна структура, наподобяваща кожа. Усещането е страхотно.
За отбелязване е, че има свободно място за четирима възрастни. Двете задни седалки са с удобно наклонени облегалки и имат обширно странично пространство. Предните седалки имат много ергономична форма. Върху облегалката са разположени контролни органи, чрез които лесно седалките могат да бъдат придвижени напред, за да улеснят достъпа до задните. Пространството за краката на предните седалки е изключително обширно.
Обикновено кабриолетите не са предвидени да пренасят много багаж,

но в случая имаме капацитет от 400 л багажник при вдигнат покрив и 200 л при свален

Освен това има и отвор за ски в средата на задната седалка! Все пак това не е само летен автомобил.

Останах впечатлена обаче от аудио-системата, която въпреки отвореното пространство и високата скорост даваше перфектен звук. В следващия момент, когато “сложихме” покрива, нейният звук се настрои автоматично към новата камерна “концертна зала” Благодарение на цифровата технология, звукът може да бъде адаптиран в зависимост от ситуацията на шофиране. Не само силата на звука, но и тоналните настройки се задават автоматично, в съответствие със скоростта на движение. Наистина аудиоинженерите са работили много, за да осигурят звук едновременно и за стадиона, и за купето.

В края на пътуването се наложи да побързаме с пристигането в морската столица и тогава колегата даде отпор на мощния 2,5 л, T5 бензинов двигател с максимален въртящ момент 320 Нм. Много дискомфортно се чувствам, когато скоростта, макар и за малко мине 190 км/ч, но странно този път не усетих свиване на стомаха, когато стрелката сочеше 220 км/ч. Просто автомобилът се беше залепил за пътя. Разбира се, това безумство го направихме на магистралата за Варна и то в последните 30-тина километри.
И ако вече почвате да обмисляте, дали това да не е следващият ви автомобил, побързайте, но се въоръжете с търпение. Защото заявките вече са направени до юли 2007 г.

Facebook коментари