fbpx Подкрепяме създаването на „зелени коридори“ за ваксинираните, без да се ограничават пътуванията и на останалите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Подкрепяме създаването на „зелени коридори“ за ваксинираните, без да се ограничават пътуванията и на останалите

Подкрепяме създаването на „бързи зелени коридори“ за ваксинирани и хора, които вече са се възстановили от COVID-19, като същевременно не се ограничават пътуванията на останалите туристи. Това трябва да доведе до възраждане на туристическата екосистема и международната мобилност. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на Видеоконференция на високо равнище на министрите на туризма на Европейския съюз. В нея участваха още Тиери Бретон, еврокомисар за вътрешния пазар, Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм и Глория Гевара, председател на Световния съвет за пътувания и туризъм.

Безопасното, безпроблемно пътуване, както и отворените граници са от основно значение за съживяването на туристическия сектор, поради което са необходими координация, подкрепа и солидарност както на равнището на ЕС, така и на национално ниво, за да се създадат необходимите условия за насърчаване на развитието в сектора в съответствие с основополагащото право на свободно движение, подчерта вицепремиера. Тя добави още, че България смята, че идеите за национални планове за възстановяване и устойчивост са от съществено значение за постигането на решаващите за туризма цели.

Министър Николова посочи, че акцентът е поставен върху устойчивото развитие и цифровизацията и ние вярваме, че тези основни цели ще поставят основите за началото на възстановяването и бъдещото развитие в сектора. Считам, че е необходимо да се разработи цялостна европейска стратегия за развитие на туристическия сектор в съответствие с целите на член 195 от Договора за функционирането на ЕС, уточни тя. И подчерта, че конкретните дейности за улесняване насърчаване на благоприятна среда за развитие на субектите в туристическия сектор следва да бъдат подкрепени със специални финансови възможности и подкрепа от европейски фонд за туризъм.

В този контекст България е предприела редица мерки за възстановяване на туризма, като въвеждане и прилагане на национални противоепидемични мерки, икономическа подкрепа, действия за засилване на дейностите по отношение на приоритетните туристически пазари, също така усилия за засилване на маркетинговите дейности и рекламата, информира още вицепремиера. Тя поясни, че в контекста на COVID-19 най-отчетливите тенденции, наблюдавани в туризма в България, са: неотдавнашното развитие на вътрешния туризъм, тенденцията за преминаване към други видове транспорт, които спадат към по-безопасните и персонализирани видове, повишен интерес към СПА, уелнес, медицински и балнео туризъм, както и ориентиране към по-малките курорти и места за настаняване с по-малък капацитет.

Трябва да работим за координирано възстановяване на отрасъла, посочи Зураб Пололикашвили. И допълни, че наближава лятото и хората ще искат да пътуват, за което ще допринесе и васкинацията

Необходимо е да работим заедно, да гарантираме безопасността, да имаме ясни правила, за да може хората в Европа да пътуват, коментира Глория Гевара. По думите й важно е да бъдат намерени решения, свързващи нашите държави, за което са много важни протоколите. Според нея единния протокол ще гарантира безопасност. Гевара обясни още, че е нужно гражданите да възстановят доверието си, за да се възстановят пътуванията.

Не бива да има затварянето границите, но е важно пътуванията да са сигурни, акцентира Тиери Бретон. Той припомни, че през миналата година ЕК е предприела мерки за подпомагане на туризма, като бяха отпуснати 172 млн. евро грандове. Той подчерта, че ваксинационните сертификати ще играят важна поля за свободното придвижване. Важно е бързо да бъдат предприети общи стъпки, за да сме готови до лятото, така ще може да помогнем на туризма да се постигне желания рестарт, заяви още еврокомисарят.