Откриха Софийския фестивал на науката

Ириней Константинов - директор на Театър София, акад. Дамян Дамянов - заместник-председателят на БАН, Тодор Воденичаров - ръководител сектор Здравеопазване на Siemens България, Сърбия и Черна гора и Любов Костова - директор на Британския съвет дадоха старта на Софийския фестивал на науката.

Кулминацията на вечерта бе и първата за България презентация на световноизвестния проф. Робърт Уинстън. „Живеем във време на изключителни научни постижения. Само за последните няколко години видяхме развитието на портативните компютри, кацнахме на Луната и разработихме технология, която създава живи организми в лаборатория“, така професорът по "Наука и общество" в Импириъл Колидж, Лондон и създател на сериите на Би Би Си "Човешкото тяло" и "Суперчовек" започна лекцията си за напредъка в изследването и манипулирането на гените.

В следващите 3 дни шатрите пред Театър София ще станат дом на най-любопитните новости от света на технологиите и науката. „Не случайно фестивалът се провежда в Театър София. Шатрите напомнят на пътуващ театър, който търси как да стигне най-лесно до своята публика, а и представянето на науката по този начин е спектакъл, начин най-бързо да се разбере нещо, което на пръв поглед е извън нашите представи, извън нашите познания“, каза Ириней Константинов. Академик Дамян Дамянов сподели, че в медицината е успял да види изключително интересни и драматични неща и гледа събралата се аудитория с надежда. Тодор Воденичаров излезе на сцената с уникалния ехограф ACUSON P10™, тежащ едва 500 грама и побиращ се в дланта на човек . „Представям Ви този апарат, който е уникална иновация и влезе в музея на Siemens за най-иновативни решения на всички времена. Той е малко по-голям от мобилен телефон, което го прави изключително мобилен и лесен за ползване. В Siemens България залагаме на науката и иновациите. Вярваме, че младите хора в България могат да развиват наука и да допринесат за развитието на едно съвременно общество. Бихме се радвали те да бъдат част от Siemens и да допринасят за световното развитие”, каза Тодор Воденичаров, ръководител сектор Здравеопазване на Siemens България. „Учените са новите герои на нашето време. Познавайки учените на България, зная, че те са хората, които ще изведат България към иновация, защото иновативната страна е проспериращата страна”, допълни още и Любов Костова.

Освен първото джобно устройство за ултразвукова диагностика ACUSON P10™, посетителите ще могат да разгледат съвсем отблизо и имунологичния анализатор Siemens Immulite 1000.

Facebook comments