fbpx България е добра платформа за навлизане на бразилски стоки на пазара на ЕС | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България е добра платформа за навлизане на бразилски стоки на пазара на ЕС

България е добра платформа за навлизане на бразилски стоки на пазара на ЕС

Чрез съвместно производство у нас между български и бразилски компании различни изделия от южноамериканската страна могат по-лесно да стъпят на пазара на ЕС. Това беше една от основните теми на разговора между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и неговия бразилски колега – министъра на развитието, промишлеността и външната търговия на Бразилия Фернандо Пиментел. Двамата се срещнаха в рамките на първото официално посещение в нашата страна на президента на Бразилия Дилма Русеф.
Министър Трайков подчерта, че съвместното производство е една от най-перспективните форми на сътрудничество в икономическата област между двете страни и представи предимствата на България като инвестиционна дестинация – най-ниски данъци в Европа, бързо развиваща се транспортна инфраструктура, наличие на специализирана агенция, която играе ролята на one stop shop за инвеститорите.

Търговските взаимоотношения между двете държави също бяха тема на срещата между министрите Трайков и Пиментел. МИЕТ ще открие отново търговско представителство в столицата Бразилия или Сао Пауло, информира министър Трайков своя гост.

Представителството беше затворено през 2009 г поради съкращенията в публичните разходи, наложени от икономическата криза. И двете страни са уверени, че това ще даде допълнителен стимул за задълбочаване на търговските и икономическите контакти помежду им. В момента стокообменът между България и Бразилия на стойност 47 млн. долара е далеч от потенциала на двете държави. Постоянно растящият бразилски пазар е подходяща дестинация за родния износ и статистиката потвърждава това – експортът ни отбелязва ръст от 46% през първото полугодие на тази година в сравнение със същия период на миналата. Българската икономика е много отворена – експортът е 45% от БВП, подчерта министър Трайков пред своя гост.
България се интересува и от доставката на биогорива от Бразилия, стана ясно още по време на срещата. Южноамериканската страна е един от световните лидери в производството на този продукт.

Хидроенергетиката бе очертана като друга потенциална област на сътрудничество между двете държави. Министър Трайков информира своя гост, че акцентът в България е поставен върху изграждането на малки ВЕЦ, като съществуват и компании – производители на оборудване за тях. Бразилските енергийни компании Електробрас (електроенергетика) и Петробрас (нефт) също проявяват интерес към сътрудничество с България, стана ясно по време на срещата. Още в рамките на днешния бизнесфорум бе договорена бъдеща среща между тях и представители на Българския енергиен холдинг.

facebook коментари