fbpx Посланици се срещнаха с представители на бизнеса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Посланици се срещнаха с представители на бизнеса

На бизнес закуска, организирана от БФБЛ, посланиците на Южна Африка и Китай - Шийла М. Камерър и Гуо Йеджоу, се срещнаха с представители на български и международни компании, членове и партньори на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).

„ЮАР е вратата към пазара в Африка, а нашата икономика, базирана върху добива на природни ресурси, нарежда страната ни сред най-обещаващите икономики в света, с огромен потенциал за развитие”, сподели г-жа Камерър. „Република Южна Африка е сред най-големите производители на минерали като злато, хром, въглища, желязна руда, магнезий, диаманти и др., освен това е и много атрактивна туристическа дестинация.” Според посланик Камерър търговските взаимоотношения с България не са достигнали своя потенциал и се нуждаят от усилия за тяхното интензифициране. По нейните думи, Република Южна Африка се интересува от внос на български храни, особено плодове и зеленчуци, а в момента износът към България е на въглища и хартия. „Нашите две страни много си приличат като туристически дестинации - и двете разполагат с прекрасни плажове, красиви планини, чудесна природа; единствената разлика е, че ние имаме сафари, а вие имате сняг”, завърши изказването си г-жа Камерър.

Посланикът на Китай г-н Йеджоу отбеляза, че бизнес приоритетите на Китай са ясно заявени в новата петгодишна програма за икономическо и социално развитие на страната, приета наскоро от китайското правителство. „Ние, също както и ЕС, се стремим към бърз, но устойчив икономически растеж.” За тази цел в следващите пет години Китай възнамерява да инвестира в сектора на високите технологии и телекомуникациите, ще се стреми към участие в големи инфраструктурни проекти и ще постави силен акцент върху развиването на икономика, основана върху възобновяемите енергийни източници. „Аварията във Фукушима повдигна много сериозна дискусия относно това доколко е отговорно и оправдано високорисковото производство на атомна енергия”, каза г-н Йеджоу, „но трябва да признаем, че макар и опасна, атомната енергия е много важен фактор за икономическото развитие, не само на Китай, и е утопично да мислим, че днешният свят може без нея.” Посланикът обърна още внимание на факта, че досега официалната държавна политика беше да се стимулира износът, но днес Китай вече отваря пазара си за внос на чужди стоки, заради увеличаващото се вътрешно търсене, така че това е чудесна възможност за ЕС и за България, в частност.