fbpx Посланиците на САЩ, Испания и Австрия са обнадеждени за бизнеса в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Посланиците на САЩ, Испания и Австрия са обнадеждени за бизнеса в България

Посланиците на САЩ, Испания и Австрия са обнадеждени за бизнеса в България

Посланиците на Съединените Щати, Австрия и Испания се срещнаха днес с представители на български и международни компании, членове и партньори на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ), за да обсъдят перспективите на бизнеса в България, неговата конкурентоспособност и възможности за реализация в контекста на глобалната финансова криза.

Джеймс Уорлик, Посланик на САЩ, сподели, че "Решаващи за бъдещето на страната са инвестициите, които се правят днес, като например в сферата на образованието и развитието на информационните технологии, биотехнологиите и възобновяемите енергийни източници". Той отбеляза, че гарантираното прилагане на законите и предоставянето на икономически стимули ще допринесе за увеличаване конкурентността на България спрямо съседните страни при привличането на американски инвеститори.

Хорхе Фуентес, Посланик на Кралство Испания в България, сподели, че се наблюдава огромна промяна в интересите на испанските инвеститори, като те вече пренасочват вниманието си от недвижимите имоти към бизнес възможностите в сферата на ВЕИ и инфраструктурата. Посланикът отбеляза, че Испанското председателство на ЕС започва в момент на икономическа криза, но ЕС ще насочи усилията си за справяне с кризата в три аспекта. Първият аспект е осигуряването на икономическа устойчивост чрез подпомагане на конкурентостта на ЕС спрямо развиващи се икономики като Китай и Индия. Вторият аспект на анти-кризисната стратегия на ЕС е борбата с безработицата и осигуряването на социална устойчивост чрез алтернативни източници на заетост в сферата на новите технологии и новите източници на енергия. Посланикът добави, че само в Европа има около 40 милиона безработни, което се равнява на 10% от работната сила на континента. Третият аспект на стратегията на ЕС за справяне с икономическата криза е осигуряването на устойчивост на околната среда, като до 2020 г. ЕС има амбиции да намали с 20% емисиите на CO2 в Европа и да увеличи с 20% новите източници на възобновяема енергия.

Австрийският посланик отбеляза, че партньорството между двете ни страни има сериозни намерения и една от сферите за развитие е туризма.
 

Facebook коментари